Ontmoeting college met Jan van Zanen (midden) tijdens een eerder VNG-congres .
Ontmoeting college met Jan van Zanen (midden) tijdens een eerder VNG-congres . Gemeente Amstelveen

Jan van Zanen noemt BBA als voorbeeld succesvolle lokale partij

15 februari 2021 om 11:55 Politiek

AMSTELVEEN Oud-burgemeester van Amstelveen en huidig burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen was zaterdag 13 februari in zijn functie van voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gastheer van het Online Congres Lokale Politieke Partijen. 

Van Zanen vertelde op het congres hoe hijzelf als politiek bestuurder in Edam, Amstelveen, Utrecht en nu Den Haag zelf had ervaren dat lokale partijen vaak beter in staat zijn de bewoners met de politiek te verbinden. “In Amstelveen heb je Burgerbelangen Amstelveen en samen met de initiator van de partij Linda Roos bracht die partij met specifieke punten de bewoners dichter bij de politiek. Hier in Den Haag heb je Richard de Mos, nu de grootste partij. Die lokale partijen vormen nu een derde van de kiezers. Het is een macht van betekenis. Zij verdienen daarom een gelijke behandeling en het is niet fair dat de landelijke partijen subsidie krijgen en de lokale partijen geen cent krijgen. Het is niet fair dat de landelijke partijen financieel worden bevoordeeld ten opzichte van de lokale partijen.” 

Van Zanen deed de toezegging dat de lokale partijen bij hun streven naar gelijke behandeling steun krijgen van de VNG. Van Zanen adviseerde in zijn verhaal ook, dat goede kandidaten na de raadsverkiezingen van 2022 moeten solliciteren als burgemeester. “Ook daarin lopen de lokale partijen ver achter bij de landelijke partijen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie