Videobeeld aan het einde van de lange raadsvergadering woensdag.
Videobeeld aan het einde van de lange raadsvergadering woensdag. Video-opname gemeente Amstelveen

Gemeenteraad wil niet een uurtje minder slapen

19 december 2020 om 11:02 Politiek

AMSTELVEEN Aan het eind van raadsvergaderingen kunnen raadsleden moties indienen over onderwerpen die niet op de agenda staan en die worden aangeduid met de wat cryptische omschrijving ‘Motie vreemd aan de orde van de dag’. Gewoonlijk levert dat per vergadering één, twee of drie moties op, maar in de vergadering van woensdag 16 december waren het er maar liefst acht: twee van GroenLinks, één van de PvdA en vijf van de SP. Die kwamen aan de beurt tegen half twaalf, toen de raad al bijna drieëneenhalf uur aan het vergaderen was.

BOZE VRIENDIN D66-fractieleider Harmen van der Steenhoven voorzag dat complete behandeling van zoveel moties met inleiding, voorlezen, debatteren, antwoord van het college, een tweede termijn, nog een keer antwoord van het college en uiteindelijk stemmen wel eens heel lang kon gaan duren, zo’n acht keer twintig minuten berekende hij. Hij stelde voor de behandeling per motie te beperken tot een korte toelichting van de indiener en daarna meteen te stemmen. Hij vreesde anders bij wel erg late thuiskomst een boze vriendin aan te treffen.

SLAPEN Burgemeester Tjapko Poppens wees erop dat het de partijen eenvoudigweg vrij staat om moties in te dienen. Hij was wel bereid het voorstel voor versnelde afhandeling aan de raad voor te leggen, waarop acht van de tien fracties hiermee instemden. Ruud Kootker (BBA) was het er niet mee eens. “Dit is heel slecht voor het democratische debat,” zei hij. “Mijn fractie heeft veel tijd besteed aan de voorbereiding van het debat en stukken bestudeerd. Als je met elkaar besluiten wilt nemen in dienst van de samenleving, dan moeten we maar een keer een uurtje minder slapen.” Kootker legde zich nu bij de snelle afhandeling neer, maar kondigde aan de gang van zaken later wel aan de orde te gaan stellen in onder meer de agendacommissie.

AFRAFFELEN Marina Casadei (SP) noemde het ‘diep triest’ dat haar moties over belangrijke onderwerpen als armoede en werkgelegenheid zouden worden afgeraffeld, terwijl de raad eerder die avond drie kwartier gesproken had over gesubsidieerde regentonnen: “Dat wilde ik toch wel even gezegd hebben.”

Het afhandelen van de moties nam ondanks de verkorte procedure inclusief het geharrewar vooraf nog een vol uur in beslag. Veel tijd kostten hoofdelijke stemmingen bij een deel van de moties, die bij een digitale vergadering zoals woensdag, nog eens extra tijdrovend zijn. Soms was het moeilijk voor raadsleden om de aandacht erbij te houden. Zo wilde Jacqueline Höcker (AVA) een stemverklaring afleggen die bedoeld was voor een volgende motie.

INTREKKEN Maar goed, alle moties werden ‘afgeraffeld’ zoals Casadei het noemde. GroenLinks zag zijn moties over basisbanen en regelarme bijstand aangenomen worden, hetzelfde gold voor een motie van de PvdA over het aanpakken van overlast door kamerverhuur. De SP moest echter aanzien dat vier moties over werk en verwante zaken met ruime meerderheid weggestemd werden. De vijfde SP-motie ging over het plaatsen van sporttoestellen in parken om ook arme inwoners tijdens corona gezond te helpen houden. Nadat wethouder Rob Ellermeijer uitgelegd had dat hier al volop aan wordt gewerkt, trok de SP deze motie in. Om twintig minuten over twaalf, na vier uur en twintig minuten vergaderen, kon iedereen naar huis. En naar bed.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie