GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer.
GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer. René de Leeuw

Gemeente onderzoekt ‘basisbanen’

18 december 2020 om 14:05 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft woensdag een motie van GroenLinks aangenomen om de mogelijkheden te onderzoeken voor het invoeren van zogeheten ‘basisbanen’. Dat zijn banen met een minimumloon voor mensen die weinig kans maken op regulier werk.

“Het gaat om mensen die absoluut niet passen in een reguliere baan,” legde GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer uit. “Zij zitten soms al hun leven lang in de bijstand, doen soms vrijwilligerswerk of volgen een reïntegratietraject, maar dan houdt het ook op. In Groningen hebben ze voor deze mensen basisbanen gecreëerd. Banen waarbij je maatschappelijk nuttig werk doet. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid beveelt deze aanpak aan. Het hebben van zo’n baan geeft zekerheid en zelfvertrouwen.”


OVERBELAST Wethouder Marijn van Ballegooijen sprak het pleidooi van Kruijer aan en wilde het onderzoek wel uitvoeren. Hij maakte wel de kanttekening dat de ambtelijke organisatie als gevolg van corona momenteel zwaar overbelast is: “Het is nu niet gemakkelijk om daar iemand voor vrij te maken.” Kruijer had er vrede mee dat het onderzoek nog even op zich kan laten wachten.


INSLIKKEN Alle fracties stemden voor de motie, behalve de tien leden tellende fractie van de VVD. Omdat de raad erg krap in de tijd zat, is over de motie niet gediscussieerd, hoewel VVD-raadslid Victor Frequin een uitgebreide reactie had voorbereid. Die moest hij nu noodgedwongen inslikken. 


VVD-raadslid Victor Frequin. (Foto: René de Leeuw)

Volgens die reactie zou hij onder meer gezegd hebben: “Wij gunnen iedereen een baan, maar wij vinden dit vanwege de coronacrisis niet het goede moment om geld in basisbanen te stoppen. Ondernemers die nieuwe banen moeten scheppen kunnen momenteel nauwelijks zelf het hoofd boven water houden. Eerst moeten we hen steunen.”


SOF Frequin vindt de basisbanen veel lijken op de ‘Melkert-banen’ uit de jaren negentig. “Dat werden later id-banen (instroom-doorstroom), maar het was een grote sof. De kern van het mislukken was dat er geen doorstroming plaatsvond naar regulier werk.” Frequin had graag van de wethouder willen weten of die doorstroming nu wel te regelen is. Tenslotte maakte hij bezwaar tegen het op gemeenteniveau uitvoeren van landelijke inkomenspolitiek. De stellingname had een levendig debat tussen VVD en GroenLinks kunnen opleveren, maar daar was dus geen tijd voor.


Saloua Chaara. (Foto: René de Leeuw)

D66 Ook Saloua Chaara (D66) wil graag haar visie op de basisbanen geven, wat in de raadsvergadering niet kon. D66 diende de motie samen met GroenLinks in. “Wij realiseren ons dat échte banen met een écht salaris niet voor iedereen haalbaar zijn,” zegt ze. “Soms hebben inwoners langdurig geen perspectief op werk. Niet omdat de gemeente te weinig doet, maar vooral omdat de arbeidsmarkt een te grote afstand heeft ontwikkeld tot deze inwoners. In de eerste plaats zouden werkgevers échte banen moeten creëren, bijvoorbeeld via de loonkostensubsidie of de Participatiewet. Als dat echt niet lukt, dan is een alternatief als basisbanen interessant. De basisbaan mag daarbij de stap naar echt werk nooit in de weg staan.”

“Wat ons betreft gaat het niet om gesubsidieerd werk, maar om een alternatief op werk voor mensen die anders langdurig aan de kant staan. Er zijn hele zware, kostbare varianten van de basisbaan, maar er zijn ook lichtere vormen denkbaar, bijvoorbeeld waarbij de vergoeding bestaat uit de bijstandsuitkering, aangevuld met de maximale vrijwilligerstoeslag. Het college werkt nu verschillende varianten uit, die de raad straks op de genoemde uitgangspunten gaat beoordelen.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie