Afbeelding
Pixabay

Raad unaniem akkoord met subsidie voor opvang regenwater

17 december 2020 om 15:25 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft woensdagavond unaniem het college gevraagd om een subsidie die inwoners helpt hun tuin zodanig aan te passen opdat regenwater beter wordt benut en tijdens zware buien niet het rioolstelsel overbelast.

Twee fracties hadden een motie voorbereid om hier wat aan te doen. AVA stelde voor om regentonnen te subsidiëren. “Er dreigde afgelopen zomer een tekort aan drinkwater door de extreme warmte en het vele gebruik van drinkwater voor tuinen, het wassen van auto’s en het vullen van zwembaden,” aldus AVA-fractieleider Michel Becker. “Verder werken mensen door corona vaker thuis, wat leidt tot een hoger drinkwatergebruik. Met een regenton van 200 liter kun je per jaar 7000 liter drinkwater besparen.”

De tweede motie kwam van het CDA, met een bredere opzet maar met hetzelfde doel. CDA-fractieleider Pier Rienks stelde voor bewoners te helpen bij het afkoppelen van de hemelwaterafvoer bij hun woning en het opvangen van regenwater op eigen terrein, bijvoorbeeld door tegels te vervangen door grind of groen. Het CDA wil verdere maatregelen laten onderzoeken en coaches aanstellen die inwoners kunnen adviseren.

TUINCENTRUM De raad was positiever over de CDA-motie dan over die van AVA. “Een regenton koop je voor 35 euro bij een tuincentrum en het zijn vooral huiseigenaren die van zo’n subsidie profiteren,” merkte Arnout van den Bosch (PvdA) op. “Moeten we dat nu gaan subsidiëren?” SP, BBA en ChristenUnie hadden dezelfde twijfels.

Edwin van der Waal (D66), mede-indiener van beide moties, merkte op dat het gaat om slimmere en dus duurdere regentonnen dan de gangbare standaard houten tonnen: “In de motie bedoelen wij tonnen waarbij, als ze vol zijn, het overtollige water niet in het riool belandt, maar in de tuin.”

Wethouder Floor Gordon vond beide moties een goed idee: “Prima voor de bewustwording van de inwoners.” Wel zei ze dat regentonnen een druppel zijn op een gloeiende plaat: “In de praktijk zijn ze vaak al vol als het gaat regenen. Maar het college kan ze onderdeel maken van een bredere subsidieregeling zoals het CDA voorstelt.”

Hierop voegden AVA en CDA hun moties samen, waarna de raad er unaniem mee akkoord ging.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie