Afbeelding
Google Streetview

Raad akkoord met bouwplan Charlotte van Montpensierlaan, buurtbewoners furieus

17 december 2020 om 14:45 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad is woensdagavond met grote meerderheid akkoord gegaan met de plannen voor de bouw van een vier lagen hoog woongebouw in de Charlotte van Montpensierlaan. Buurtbewoners zijn diep teleurgesteld.

Het CDA had tevoren aangekondigd te komen met een amendement om een alternatief van de bewoners voor drie bouwlagen een kans te geven. Het college had die opdracht al opgepakt vóór de raadsvergadering van woensdag. Uit overleg met de eigenaar concludeerde het college dat het verlagen van vier naar drie bouwlagen niet mogelijk was. Bij drie bouwlagen is volgens het college meer ruimte nodig, wat ten koste gaat van groen. Een eventuele ondergrondse parkeergarage zou het project te duur maken.

“Hierna is het indienen van een amendement niet zinvol meer,” concludeerde CDA-fractieleider Pier Rienks. “Het college heeft het alternatief van de Stichting Erfgoed Elsrijk beoordeeld, al is de uitkomst niet wat de stichting had gehoopt. Maar participatie is niet bedoeld om je gelijk te krijgen, wel om serieus genomen te worden. Dat laatste is hopelijk gebeurd.” BBA-raadslid Jacqueline Solleveld Olthof bedankte het college zelfs dat de bewoners de kans hebben gekregen hun plan te tonen. De raad ging met 30 stemmen voor en 7 tegen akkoord. Alleen SP en GroenLinks stemden tegen.

TRIEST De bewoners zelf voelen zich minder dankbaar en schromelijk tekortgedaan. “De gemeente en de eigenaar hebben ons alternatief bekeken, maar wij zijn daar als omwonenden in het geheel niet bij betrokken,” reageert Pim van den Berg, voorzitter van de stichting. “Het is te triest voor woorden. Dit is echt weer een staaltje doordrammerij waar de gemeente om bekendstaat. Raadsleden noemen ons plan een geweldig initiatief. Dat wij dan niet bij dat overleg over ons plan aanwezig mogen zijn, getuigt van een groot gebrek aan inlevingsvermogen. Wij mogen nu nog wel later met de eigenaar om tafel. Maar dat doe je vóórdat je een besluit neemt en niet achteraf, wanneer het besluit al genomen is.”

“Voor mijn werk ben ik veel betrokken bij projecten in Duitsland. Daar gaan we dan rondkijken en praten met omwonenden en dan worden er scenario’s ontwikkeld die ook worden voorgelegd aan bewoners. Wij hebben hier alle raadsfracties uitgenodigd om in onze buurt te komen kijken. Niemand heeft gereageerd. We hebben na de commissievergadering van twee weken geleden nog wel contact gehad met het CDA en GroenLinks, maar ook die zijn niet langs geweest. We vinden het verder jammer dat niet is overwogen van het bestaande kantoorpand een monument te maken, wat bij het KLM-hoofdkantoor wel gebeurt.”

RAAD VAN STATE De stichting legt zich niet bij het raadsbesluit neer. “We wachten nu af wat overleg met de eigenaar oplevert,” zegt Van den Berg. “Een volgende gelegenheid om bezwaar aan te tekenen is de wijziging van het bestemmingsplan. De bestemming kantoor moet worden veranderd in wonen en ook moet de bouwhoogte, die nu 8 meter is, worden verhoogd. We blijven als bewoners strijdbaar en gaan met onze bezwaren desnoods door tot de Raad van State.”

René de Leeuw

Lees ook het premiumartikel ‘Alternatief plan van omwonenden voor Charlotte van Montpensierlaan stuit op kritiek college’ en het artikel ‘Meerderheid raad achter bouwplan Van Montpensierlaan’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie