Afbeelding
Pixabay

Van gas af geen doel op zich in Amstelveen, CO2-reductie staat voorop

7 december 2020 om 11:05 Politiek

AMSTELVEEN Voor grote delen van Amstelveen is nog niet duidelijk welke duurzame energiebronnen aardgas kunnen vervangen. De gemeenteraad wil voor die wijken en buurten voorlopig inzetten op isolatie totdat er een oplossing is. Voor noordoost Amstelveen en het zuidwestelijk deel van de gemeente zijn er wel bronnen die kansen bieden.

Dat bleek afgelopen week in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur bij de bespreking van de plannen van het college voor de energietransitie. De bedoeling is dat Amstelveen in 2040 van het aardgas af is. Voor noordoost Amstelveen gaat het om het Stadshart, Elsrijk-Oost en het gebied ten oosten van de Beneluxbaan van Operabuurt tot en met Uilenstede/Kronenburg. Hier zijn kansen voor stadsverwarming, wat in dit gebied al hier en daar aanwezig is. In zuidwest Amstelveen zijn er vooral in grote delen van Westwijk, het nog te bouwen De Scheg, de Startbaanbuurt en Legmeer kansen voor een overgang naar onder meer bodemenergie. In dit gebied wordt dat op diverse plekken al toegepast.


VERMINDERING Het college wil over enige tijd twee buurten in de genoemde delen van Amstelveen aanwijzen om als eerste daadwerkelijk van het gas af te gaan. Van het gas af wordt overigens geen doel op zich, vermindering van CO2-uitstoot staat voorop, iets waar de hele raad zich in kan vinden. Groengas of waterstof kunnen mogelijk worden toegepast op plekken waar andere oplossingen niet mogelijk zijn of erg duur.
Het CDA wil op 16 december in de raad een motie indienen om het belang van (alvast) isoleren nog eens te benadrukken. Ook GroenLinks komt met een motie. Volgens raadslid Cheimaa Aouni focust het college zich teveel op ‘quick wins’ – plekken waar de energietransitie het gemakkelijkst gaat – en kijkt Amstelveen verder toe hoe andere gemeenten het wiel uitvinden. “Een gemeente met de goede financiële positie als Amstelveen kan best wat meer initiatief tonen,” aldus Aouni. “Daarover gaat onze motie.”


WITTE PLEKKEN Voor oplossingen in andere wijken is nog veel onderzoek nodig. Wethouder Floor Gordon put hoop uit een nationaal onderzoek naar bodemenergie. “Er zijn nog veel witte plekken op de kaart waar onbekend is of het er kan,” aldus Gordon. “Een deel van het zoekgebied van het onderzoek loopt over Amstelveen.”
Los van wat de gemeente doet, zijn ook particulieren uit eigen beweging begonnen aan de energietransitie, bijvoorbeeld in Elsrijk en bij Meander. Volgens Gordon ondersteunt de gemeente zulke initiatieven graag. Het is voor burgers daarbij interessant te weten hoe energiezuinig hun huizen zijn in de bestaande situatie. “Daarom gaan we deze winter thermische luchtfoto’s maken,” aldus Gordon. “Dat doen we om te bepalen waar in Amstelveen veel warmtelekken zijn. Daarmee kunnen we inwoners laten zien hoe dit zit bij hun woning.”
De PvdA kondigde een motie aan om een informatie- en adviescentrum op te zetten voor de energietransitie. Gordon onderzoekt dit graag, maar vraagt zich af de informatievoorziening niet beter in wijken kan plaatsvinden in plaats van op één centraal punt.

René de Leeuw



Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie