VVD-raadslid Victor Frequin.
VVD-raadslid Victor Frequin. Foto: René de Leeuw

‘Aandacht nodig voor wonen en zorg’

21 november 2020 om 16:10 Politiek

AMSTELVEEN VVD en BBA hebben de koppen bij elkaar gestoken voor een motie die ertoe moet leiden dat er beter wordt voorzien in de combinatie van wonen en zorg voor ouderen. Deze motie is woensdagavond door alle fracties in de gemeenteraad ingediend en dus ook aangenomen.

Door de vergrijzing stijgt de behoefte aan kleinere zelfstandige woningen met de mogelijkheid van zorg en aan woningen met verzorging en verpleging die onderdeel zijn van bijvoorbeeld een verpleeghuis. “We willen zolang mogelijk thuis blijven wonen,” zei VVD-raadslid Victor Frequin. “En graag met zorg als dit nodig is. Maar voor wie dat niet langer kan, moet er ook voldoende plek zijn in de verpleeghuizen.”
De indieners van de moties zien dit niet als een zaak van de gemeente alleen, maar vooral ook van de plaatselijke verpleeghuizen. “Bepaalde plekken zijn aan nieuwbouw of grondige transformatie toe,” aldus Frequin. “Maar dan is het niet de bedoeling dat er verpleeghuisplekken ingeruild worden voor woningen met zorg. Het gaat om èn/èn.” Daarnaast moeten ook zorgaanbieders, verzekeraars, ouderen, woningcorporaties en ontwikkelaars/investeerders hierbij worden betrokken.


VERZORGINGSHUIZEN Marina Casadei (SP) signaleerde dat ouderen steeds meer op zichzelf worden teruggeworpen: “Verzorgingshuizen zijn gesloten. Mensen blijven noodgedwongen zelfstandig wonen, ook als het niet meer kan, wat grote druk legt op het eigen netwerk en de thuiszorg. Liefst willen wij dat verzorgingshuizen op een of andere wijze terugkeren.” Stieneke Kruijer (GroenLinks) vroeg uitdrukkelijk bij het beleid ook aandacht voor voldoende sociale huurwoningen voor ouderen. “De groep die hiervoor in aanmerking komt, zou als gevolg van kortingen op pensioenen best wel eens groot kunnen worden,” zei ze. Het college voert de motie graag uit.

René de Leeuw


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie