Jacqueline Solleveld.
Jacqueline Solleveld. Foto: BBA

Politiek Amstelveen dringt aan op meer capaciteit woonzorg

17 november 2020 om 17:00 Politiek

AMSTELVEEN Het gebeurt niet vaak dat twee politieke partijen gelijktijdig en los van elkaar een belangrijk onderwerp op de politieke agenda zetten. De VVD bij monde van woordvoerder zorg Victor Frequin en BBA bij monde van woordvoerder ruimte, wonen en natuur (RWN) Jacqueline Solleveld gingen beiden eind oktober in op de vraag of voor de groeiende groep ouderen in Amstelveen, nu en in de toekomst voldoende levensloopbestendige woningen en verpleeghuisplekken zijn om aan hun woon- en zorgbehoeften te kunnen voldoen. In de gemeenteraadsvergadering van 18 november zullen Frequin en Solleveld namens VVD en BBA een motie indienen die gericht is op voldoende woonzorgcapaciteit in Amstelveen. De motie zal gesteund en mede ingediend worden door de coalitiepartijen D66, PvdA en de oppositiepartij AVA. 

De gemeente moet in 2021 een Woonzorgvisie ontwikkelen, met als doel dat er uiteindelijk voldoende woningen beschikbaar zijn waarin mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en de regie over hun eigen leven houden. Daarvoor zijn niet alleen geschikte woningen nodig. Bij deze woningen moet ook zorg en ondersteuning beschikbaar zijn. En voor de kwetsbaarste groep ouderen, wanneer het thuis niet meer gaat, moeten er meer verpleeghuisplekken komen.

AMSTELVEEN GROEIT “In Nederland hebben we te maken met een vergrijzing die nu pas op gang komt. Op dit moment zijn er circa 800.000 mensen tussen 65 en 80 jaar en rond 2040 zullen dat er ongeveer 1,5 miljoen zijn. Het is voor iedereen duidelijk dat er ook voor de oudere inwoners van Amstelveen voldoende capaciteit moet zijn en blijven zodat zij hier kunnen blijven wonen en daarbij verzorgd worden”, aldus Solleveld. 


Victor Frequin. (Foto: VVD)

‘’Als we zorgen voor voldoende woningen en scholen, voldoende sport- en cultuurinstellingen, voor voldoende infrastructuur en parken, dan is het helder dat ook de woonzorgcapaciteit op orde moet zijn. Dit is des te meer belangrijk omdat we weten dat Amstelveen fors gegroeid is qua inwoners en dat we nog doorgroeien”, vult Frequin aan. In de raadscommissie B&S sprak Victor Frequin over de langdurige zorg. “College, ga in gesprek met instellingen als Amstelring, Zonnehuis groep en Brentano hierover en stel vast wat de wachtlijsten nu zijn en wat de projecties voor de toekomst zijn bij de bekende groei van de stad en kom met voorstellen ter verbetering.” 

REGIE Jacqueline Solleveld sprak een dag later in raadscommissie RWN over de noodzakelijke samenwerking tussen partijen zoals woningcorporaties, zorgaanbieders en de gemeente. ‘Stenen’ en ‘zorg’ zijn geen vanzelfsprekende partners. “Dat maakt de noodzakelijke samenwerking tussen betrokken partijen ingewikkeld. De gemeente is daarbij niet alleen beleidsmatig en bestuurlijk betrokken. Zij is de aangewezen partij om de regie over de samenwerking op te pakken”, aldus Solleveld. “Maar levensloopbestendig wonen is niet alleen een vraagstuk van de sociale huisvesting”, het thema speelt net zo sterk in de vrije sector. De toenemende behoefte aan levensloopbestendige woningen is een zorg van ons allemaal.”

Amstelveen zit niet stil. In de Woonagenda van wethouder Rob Ellermeijer die dit jaar is goedgekeurd door de gemeenteraad staat al dat er meer woningen voor Amstelveense ouderen en andere specifieke doelgroepen moeten komen. Daarin is eveneens vermeld dat het daarbij ook om inwoners gaat die een zorgvraag hebben of begeleid moeten wonen. Deze Woonagenda is de opstap voor de Woonzorgvisie in 2021.

BEDDENCAPACITEIT Victor Frequin en Jacqueline Solleveld pleiten ook voor extra beddencapaciteit in verpleeghuizen. Enerzijds door bestaande instellingen te verbouwen en anderzijds om de beddencapaciteit uit te breiden gezien de groeiende vraag. Als concreet voorbeeld van instellingen voor langdurige verpleging/verzorging waar aan gewerkt moet worden noemen ze verpleeghuizen ’t Huis aan de Poel en Nieuw Vredeveld. Het is belangrijk dat hier voldoende verpleegcapaciteit blijft, vinden ze, en dat woningen daar niet omgezet worden naar (alleen) ouderenwoningen. Beide verpleeghuizen moeten (deels) getransformeerd worden door bijvoorbeeld kamers samen te voegen. “Daarbij moeten we per saldo geen beddencapaciteit verliezen. Als concreet voorbeeld van levensloopbestendige woningen kunnen we Klaasje Zevenster noemen. In deze woningen wonen mensen zelfstandig, dicht bij winkels en zo nodig kan er een beroep op zorg gedaan worden.” Frequin en Solleveld roepen graag woningcorporaties (voor het sociale woonsegment) en ontwikkelaars/investeerders (voor het middeldure woonsegment) op om gezamenlijk plannen te maken en met het gemeentebestuur in contact te treden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie