Harmen van der Steenhoven
Harmen van der Steenhoven René de Leeuw

Raad wil coronacrisis te lijf met reeks moties

12 november 2020 om 15:00 Politiek

AMSTELVEEN Raadsfracties hebben bij de behandeling van de Begroting 2021 van de gemeente woensdagavond een reeks moties en een amendement ingediend om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Dat ging om zeer uiteenlopende onderwerpen: van lastenverlichting voor lokale ondernemers tot ‘menstruatie-armoede’. Niet alle moties haalden het.

Het onderwerp lastenverlichting voor lokale bedrijven kwam in de vorm van een amendement van D66. Fractieleider Harmen van der Steenhoven pleitte voor compensatie voor het gebruikersdeel van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) voor met name MKB-ondernemingen die gedwongen moeten sluiten of te kampen hebben met 30 procent of meer omzetverlies. “Zo wil D66 faillissement voorkomen van in de kern gezonde lokale horecabedrijven en winkels,” aldus Van der Steenhoven. “Het gebruikersdeel van de OZB dient ter dekking van de kosten die de gemeente maakt voor het onderhoud als gevolg van het gebruik van de openbare ruimte door klanten. Door gedwongen sluiting is het beslag op de openbare ruimte echter aanzienlijk lager.” D66 wil hiervoor 1 miljoen euro reserveren uit het lokale corona-noodfonds. Wethouder Floor Gordon zei er graag aan te willen gaan werken. Het amendement kreeg met een kleine aanpassing steun van alle fracties, behalve van de SP.

JONGERENWERKER GroenLinks pleitte in een motie voor een extra jongerenwerker voor minimaal een jaar, te betalen uit het lokale corona-noodfonds. “Want één van de groepen die extra klappen krijgen in de lockdown is de jeugd,” aldus GroenLinks-fractieleider Martin Kortekaas, die vreest dat veel jongeren in een sociaal isolement belanden. “Een extra jongerenwerker kan problemen voorkomen en daarmee hoge kosten voor de gemeente in de toekomst voorkomen.” Momenteel zijn er zes jongerenwerkers actief. Volgens wethouder Frank Berkhout is er nu echter geen behoefte aan een zevende jongerenwerker, wat de motie in zijn ogen overbodig maakte. Een meerderheid in de raad vond dat ook. De motie werd met 23 stemmen tegen en 14 voor verworpen.

SPORTCLUBS BBA wilde dat het college onderzoekt wat voor noden de sportclubs ondervinden door de coronacrisis en hoe de gemeente hulp kan bieden. Liefst wilde BBA een steunpakket specifiek voor de sport, zoals dat er ook is voor de cultuursector. “Veel sportverenigingen hebben minder of geen activiteiten, minder leden en minder bezoekers en lopen daardoor inkomsten mis.” aldus BBA-fractieleider Ruud Kootker. “Maar vaste lasten voor huisvesting en personeel gaan door.”

Volgens wethouder Rob Ellermeijer heeft de gemeente reeds volop maatregelen getroffen voor de sport. “Verder bieden rijksregelingen momenteel voldoende middelen om de problemen in de sport af te dekken,” aldus de wethouder. “Die regelingen worden bovendien verlengd. Daardoor is er nu voldoende geld voor de sport. We willen geen dingen dubbel gaan doen.” Hij ontraadde de motie, die vervolgens met 21 stemmen tegen en 15 voor werd verworpen.


Esther Veenboer (PvdA) Foto: René de Leeuw

MENSTRUATIE-ARMOEDE Unanieme steun was er voor een PvdA-motie over ‘menstruatie-armoede’. PvdA-fractieleider Esther Veenboer meldde dat meisjes op middelbare scholen soms lessen verzuimen omdat er thuis geen geld is voor zaken als maandverband. “Dit komt vooral voor bij kwetsbare leerlingen uit éénoudergezinnen en sociale groepen met een laag inkomen,” aldus Veenboer. “Maar het speelt ook bij volwassen vrouwen uit sociaal kwetsbare groepen.” De PvdA wil dat de gemeente de scholen te hulp komt, maar kosten mogen niet drukken op het onderwijsbudget. Daarom moet de gemeente bijspringen. De PvdA wil vanaf begin volgend jaar daarmee een proef. SP en ChristenUnie vonden menstruatie-armoede een symptoom van veel bredere maatschappelijk problemen die aangepakt moeten worden, maar steunden de motie wel.

WEGCONCURREREN De SP vreest dat door toename van werkloosheid als gevolg van de coronacrisis, mensen die al langdurig werkloos zijn het straks extra moeilijk gaan krijgen werk te vinden. “Voorkomen moet worden dat zij straks worden ‘weggeconcurreerd’ door inwoners die recent hun baan verliezen,” aldus SP-fractieleider Patrick Adriaans.  Hij diende daarom een motie in om bedrijven die in coronatijd steun ontvangen van de staat of de gemeente als tegenprestatie te verplichten juist die langdurig werklozen te helpen. Wat de SP betreft moeten deze werkzoekenden na een proeftijd van twee maanden en gebleken geschiktheid een contract krijgen voor minimaal een jaar.


Patrick Adriaans - Foto: René de Leeuw

Wethouder Marijn van Ballegooijen zei dat juist een tijdelijke baan een goed opstapje kan zijn naar een permanente. “Daarom is puur inzetten op vaste banen iets te kort door de bocht,” zei hij. In december komt er een plan naar de raad waarvan de aanpak van dit probleem onderdeel is. Van Ballegooijen stelde daarom voor de motie aan te houden. De SP ging daarmee akkoord.

KUNSTMARKT Het CDA kwam met een motie om volgend jaar een grote kunst- en cultuurmarkt te houden als steun in de rug van de door corona zwaar getroffen cultuursector. Deze motie kreeg de steun van alle fracties, minus de SP. Cultuurwethouder Herbert Raat koppelt zo’n markt liefst aan het evenement ‘Jazz in Dorp’, dat hij wil uitbreiden tot een heel weekeinde.

BOSTHEATER VVD-leider Kees Noomen diende een motie in om het noodlijdende Bostheater te helpen redden. “De gemeente Amsterdam is hiervoor weliswaar de eerst verantwoordelijke,” zei hij, “maar de tijd dringt om te komen met een overbruggingskrediet.” Noomen wil dat Amstelveen te hulp schiet met eenmalig 50.000 euro, te betalen uit het lokale coronafonds, mits Amsterdam voor het einde van dit jaar over de brug komt. Het college steunde deze motie ‘van harte’. In de raad stemde alleen de SP tegen.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie