De raad vergadert weer digitaal. Links- en middenboven de insprekers Harold Horsman en Ronald Vecht.
De raad vergadert weer digitaal. Links- en middenboven de insprekers Harold Horsman en Ronald Vecht. (Video commissie RWN)

Raad Amstelveen blijft bij geheimhouding van gelekt document

30 oktober 2020 om 15:45 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad gaat niet over tot het officieel opheffen van geheimhouding van de financiële onderbouwing voor het bouwproject Alleman Kwartier. Dit bleek donderdagavond in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN). Het gaat om het document dat de gemeente recent met onvoldoende beveiligde zwartgelakte geheime passages online heeft gezet.

Een voorstel van het college om alleen de ‘wit’ gelaten gedeelten van het document openbaar te maken, stond op de agenda als ‘hamerstuk’, oftewel: niet om over te praten. Dat laatste heeft de commissie ook niet gedaan. Wel staat het raadsleden nog vrij om bij het definitief nemen van het besluit in de raad op 11 november een stemverklaring te geven.
Eerder deze week sprak de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) wel over het document. Dat ging over het door het Amstelveens Nieuwsblad gesignaleerde lekken van de geheime informatie en hoe de gemeente zulke lekken in de toekomst wil voorkomen. Aan de orde is niet gekomen het gebruiken van een onjuist wetsartikel en een foutieve procedure op basis waamee het gemeentebestuur het document geheim heeft verklaard.


BEOORDELEN Jurist Ronald Vecht, bewoner van Bankras-Kostverloren, meent dat door die fouten er geen sprake meer kan zijn van geheimhouding en vocht dit aan. Volgens hem is openbaarmaking belangrijk voor onder meer buurtbewoners om het project Alleman Kwartier goed te kunnen beoordelen. In de buurt leven grote bezwaren tegen dit project. De gemeentelijke Commissie voor de Bezwaarschriften gaf Vecht ten dele gelijk, al hoeft dat volgens die commissie niet te leiden tot openbaarmaking. Vecht is vastbesloten verder te strijden voor openbaarmaking bij de bestuursrechter en eventueel de Raad van State.


ALTERNATIEF Bij de commissie RWN sprak Vecht in, echter niet over het document maar over het project Alleman Kwartier zelf. Hij pleitte ervoor dat de gemeente met de buurt gaat praten over een alternatief plan. “Niemand is tegen woningbouw,” zei hij. “Maar dit megalomane project is niet langer van deze tijd. Deskundigen zeggen dat de crisis in de huizenmarkt nog moet komen. Nu al zien we als gevolg van de crisis dat mensen de stad inwisselen voor het platteland. Allemaal factoren waar in de berekeningen nog geen rekening mee is gehouden. En toch dendert de gemeente door.”


GROENSTE Harold Horsman van de stichting Allemansbelang herinnerde, ook als inspreker, aan 2015, toen Amstelveen tot groenste gemeente van Europa werd uitgeroepen. Hij citeerde passages uit verkiezingsprogramma’s van de lokale politieke partijen, die allemaal het belang van groen en plezierig wonen onderschreven. Hij herkent die passages niet in de vele projecten sinds 2018 om de bebouwing in Amstelveen te verdichten. “De stichting Allemansbelang wil dit tij graag keren,” aldus Horsman. “In elk geval voor de wijk Bankras-Kostverloren, maar we zoeken ook nadrukkelijk samenwerking met de andere wijkgroeperingen in Amstelveen die met dezelfde achteruitgang van de leefbaarheid in hun buurt te maken hebben.”

René de Leeuw



Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie