GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni: "Actief grondbeleid voor betaalbare woningen."
GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni: "Actief grondbeleid voor betaalbare woningen." René de Leeuw

Voorstel GroenLinks: ‘Ander grondbeleid voor betaalbare woningen in Amstelveen’

30 oktober 2020 om 14:00 Politiek

AMSTELVEEN GroenLinks stelt voor om door middel van een ander grondbeleid mogelijkheden te creëren voor het bouwen van beter betaalbare woningen. De gemeente zou daarbij onder meer moeten overgaan op toepassing van erfpacht. De fractie deed dit voorstel donderdag in een vergadering van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN).


“Wij stellen voor om van passief op actief grondbeleid over te gaan,” zei GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni. “Momenteel koopt de gemeente zelf geen grondposities aan. We faciliteren wel dat bedrijven zoals ontwikkelaars of particulieren grond kunnen ontwikkelen. Bij actief grondbeleid verwerft de gemeente zelf de gronden. En dat heeft drie voordelen.”


REGIE “Het eerste voordeel is dat wij bij actief grondbeleid beter de regie hebben over de binnenstedelijke woningbouw. Zo kunnen wij als overheid aanzetten geven in een bepaalde richting, zoals het stimuleren van het bouwen van betaalbare woningen. Het tweede voordeel is dat grond die in het bezit is van de gemeente, in erfpacht kan worden uitgegeven. Erfpacht kan helpen bij het realiseren en vooral het behouden van betaalbare koopwoningen. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk dat mensen een huis kopen en daarnaast een inkomensafhankelijke erfpacht betalen. Als laatste is actief grondbeleid op deze manier een winstgevende investering. Kijk hiervoor ook naar Amsterdam.” Aouni kondigde een motie hierover aan voor de aanstaande raadsvergadering op 11 november.


ENTHOUSIAST D66-raadslid Tawros Aslanjan toonde zich enthousiast over het idee van Aouni, maar plaatste wel een kanttekening: “Een probleem is dat Amstelveen weinig grond heeft. Veel grond is al in handen van ontwikkelaars en andere eigenaren. Dat maakt het lastig om een actief beleid te voeren.” Volgens Aouni is het de bedoeling dat de gemeente zelf grond verwerft.


GRONDHOUDING Wethouder Floor Gordon toonde ‘een positieve grondhouding’ jegens het GroenLinks-idee. “Volledig actief grondbeleid is waarschijnlijk een brug te ver,” aldus de wethouder. “Daar moet je heel diepe zakken voor hebben en u weet, de zakken van de gemeente zijn op dit moment niet zó diep. Maar het college werkt wel aan een nota Grondbeleid, waarin een voorstel komt voor een ‘iets actievere vorm van grondbeleid’. Daarom ga ik graag het gesprek aan om te horen wat uw ideeën zijn.”


OUDEREN In dezelfde vergadering vroeg BBA-raadslid Jacqueline Solleveld Olthof aandacht voor de sterk groeiende behoefte aan voor ouderen geschikte woningen. “Tot 2040 hebben we te maken met een enorme vergrijzing en daarmee met een stijging van de vraag naar levensloopbestendige woningen,” aldus Solleveld Olthof. Volgens haar vergt dit een visie hierop van het gemeentebestuur en een gezamenlijke aanpak op meerdere beleidsgebieden van de gemeente, waarbij ook wooncorporaties en zorgaanbieders dienen te worden betrokken. “Als we niet snel handelen, dan wordt het probleem alleen maar groter,” aldus Solleveld Olthof. In een commissie woensdagavond vroeg ook VVD-raadslid Victor Frequin aandacht voor dit probleem. Wethouder Rob Ellermeijer erkende het belang van het zorgen voor nieuwe woonvormen voor ouderen. “Dit wordt ook al bij de uitwerking van sommige plannen opgepakt,” zei hij. “Verder voeren wij hierover reeds gesprekken met wooncorporaties en zorginstellingen. De komende tijd gaat het college ook de raad hierbij betrekken.”


René de Leeuw





Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie