Sandra van Engelen.
Sandra van Engelen. Foto: René de Leeuw

CDA en D66 willen grote kunstmarkt in Amstelveen

29 oktober 2020 om 17:00 Politiek

AMSTELVEEN Het CDA dient in de komende raadsvergadering op 11 november samen met D66 een motie in met het voorstel om een grote kunst- en cultuurmarkt te organiseren in Amstelveen. “Doel daarvan is de kunst- en cultuur sector een ‘boost’ te geven in deze moeilijke coronatijd,” aldus CDA-raadslid Sandra van Engelen.

Van Engelen denkt aan een soort Uitmarkt, zoals die ook jaarlijks plaatsvindt in Amsterdam. “Alles en iedereen op het gebied van kunst en cultuur zou aan die markt mee moeten doen, waaronder de lokale culturele instellingen en kunstenaars,” zei ze woensdagavond in een raadscommissie. “Verder zou er kunst gekocht en verkocht moeten kunnen worden en kan er ruimte komen voor workshops. Bij contacten hierover met de instellingen hebben die enthousiast gereageerd. Ik hoop op raadsbrede steun als signaal aan de kunstsector, opdat zij weten dat ze er niet alleen voor staan. Kunst en cultuur zijn belangrijk in Amstelveen. Daarom is het des te schrijnender dat deze sector, ondanks ruime financiële ondersteuning, nu in zulk zwaar weer verkeert, en dat dit voorlopig ook wel zo zal blijven.” Mede-indiener Anne-Mieke van der Vet (D66) denkt dat de organisatie het beste kan berusten bij de gemeente en wil dat er in de begroting geld voor wordt gereserveerd.

GEWELDIG IDEE Cultuurwethouder Herbert Raat noemde het voorstel ‘een geweldig idee’. Hij ziet mogelijkheden zo’n evenement te koppelen aan Jazz in het Dorp dat ieder jaar aan het eind van de zomer plaatsvindt. “Dit jaar kon dat helaas niet doorgaan,” zei hij. “Maar hoe mooi zou het zijn als we er een soort cultureel weekend van kunnen maken. Ik ga graag met elkaar om tafel om te kijken hoe we hiermee de zomer van 2021 leuker kunnen maken dan die van 2020.”

De commissie besprak onder meer de culturele onderdelen van de gemeentebegroting voor komend jaar. De sector heeft het zeer moeilijk. Raat kon wel verheugd meedelen dat de provincie Noord-Holland net een half miljoen euro heeft toegekend aan de Amstelveense cultuursector om de coronacrisis te overleven. “Maar uiteindelijk moeten de deuren weer open,” aldus de wethouder, “en dat zal nog wel een tijdje duren.”

BOSTHEATER Dat het slecht gaat in de cultuursector blijkt uit het Amsterdamse Bostheater, dat in zodanige problemen verkeert dat opheffing dreigt. Diverse fracties vroegen er aandacht voor. Zo stelde Van der Vet de wethouder voor in overleg te gaan met Amsterdam om het theater te behouden. “Het water staat het Bostheater tot aan de lippen en het zou velen in Amstelveen aan het hart gaan als deze organisatie, waar ook wij subsidie aan geven, na 36 jaar verdwijnt.”

Raat kon haar verzekeren dat er al contact is met Amsterdam, inclusief met de wethouder daar: “In Amsterdam delen ze onze zorgen. Ze zijn er daar hard mee aan het werk. Als wij als Amstelveen kunnen helpen, dan laten wij dat niet na.”



Pianist David Herman bespeelde begin dit jaar de Stadspiano in ANNA. (Foto: René de Leeuw)

STADSPIANO Een ander cultuuronderwerp is de Stadspiano. Die is vorig jaar aangeschaft op voorstel van de ChristenUnie, maar wordt nog niet optimaal gebruikt, onder meer omdat plaatsing in het Stadshart niet is gelukt. CU-raadslid Bert de Pijper vroeg er hernieuwde aandacht voor en noemde mogelijkheden de piano afwisselend in te zetten in bijvoorbeeld andere winkelcentra, buurthuizen en culturele en zorginstellingen, waar Amstelveners dan samen muziek kunnen maken. Raat zei het jammer te vinden dat het Stadshart geen zin heeft in de piano. Maar hij wilde graag met De Pijper en andere commissieleden gaan praten om andere mogelijkheden te onderzoeken.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie