Afbeelding
Pixabay

Raad Amstelveen is het eens, maar maakt toch ruzie over zonnepanelen

25 september 2020 om 09:00 Politiek

AMSTELVEEN De eerste raadsvergadering in de raadzaal na een reeks vergaderingen online vanwege corona, is een haast surrealistische vertoning geworden. Er is heftig gedebatteerd over iets waar iedereen het volledig over eens was, er werd ruzie gemaakt over een amendement en een motie, en uitgerekend milieupartij GroenLinks stemde als één van drie oppositiepartijen tégen een collegeplan om meer zonne-energie op te wekken.

De discussie ging over de ‘Visie op Zonne-energie’ van het college, die raadsbreed gezien werd als een prima voorstel. Daarin staat dat er eerst zonnepanelen komen op daken, parkeerplaatsen en wegbermen, en dat daarna grootschalige zonneweiden in beeld komen in de Noorder Legmeerpolder-Oost, het gebied tussen de Bovenkerkerweg en de Zijdelweg nabij Uithoorn.

AMENDEMENT BBA, GroenLinks en CDA werkten tevoren, met steun van AVA, een amendement uit op die visie. Dat kwam erop neer dat het college, alvorens panelen in de polder te plaatsen, dit dan nog eens apart aan de raad moet voorleggen. AVA-fractieleider Michel Becker merkte dat het amendement het niet ging halen en maakte vervolgens een eigen motie, een minder zwaar middel om meer kans te maken, met vrijwel dezelfde strekking maar volgens hem beter voor bewoners. Martin Kortekaas (GroenLinks) vroeg aan het begin van de vergadering om schorsing om AVA en de opstellers van het amendement op één lijn te krijgen. Dat lukte tijdens de schorsing niet. Toen was de vraag of het voorstel in de vergadering behandeld moest worden of later. Het werd alsnog behandelen.

Daarbij kwam AVA-fractieleider Michel Becker zwaar onder vuur te liggen. Omdat er al een amendement was, zou hij met zijn motie de gedragscode van de raad verbroken hebben. “Wij hebben de motie in alle oprechtheid gemaakt,” zei hij. “Het gaat ons om de belangen van bewoners. Wij hebben het recht een motie in te dienen. Je kunt toch gaandeweg tot andere gedachten komen?” Lennart de Looze (GroenLinks) zei: “U bent niet op andere gedachten gekomen, maar op dezelfde gedachten.” Ook Rienks zag geen verschil tussen amendement en AVA-motie. Patrick Adriaans (SP) verbaasde zich erover dat AVA over de motie geen contact had opgenomen met andere fracties.

VERMELD Volgens wethouder Gordon stond de wens van amendement en motie al keurig in het collegevoorstel vermeld. “Ik kan er de paginanummers bij geven,” zei ze. “Het gaat om een gebied waar recreanten veel plezier beleven en het is niet de bedoeling dat dit straks niet meer zo is. Eerst benutten we andere plekken in Amstelveen en pas daarna komen zonneweiden in de polder in beeld. Het duurt nog jaren voordat het zo ver is en het gebeurt alleen met draagvlak van bewoners, goede landschappelijke inpassing, en de raad houdt het laatste woord.”

AVA zag na deze woorden van de motie af. De hele oppositie stemde vervolgens vóór het amendement – inclusief AVA, vanwege de strekking ervan – en de coalitie tegen, waarmee het verworpen werd. Omdat het amendement het niet haalde, stemden GroenLinks, BBA en SP tegen de ‘Visie op Zonne-energie’ zelf, de overige partijen waren voor.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie