Afbeelding
Joop Touw

Raad akkoord met plannen voor Alleman Kwartier

2 juli 2020 om 17:00 Politiek

AMSTELVEEN De raad is woensdag akkoord gegaan met de startnotitie voor de bouw van een nieuw wijkcentrum Alleman annex medisch centrum en apotheek, plus drie flatgebouwen met samen 146 woningen in het hart van de wijk Bankras Kostverloren. Oppositiepartijen wilden dat wethouder Floor Gordon de startnotitie terugtrok en in samenspraak met omwonenden zou aanpassen. Dat gebeurt niet.

BBA-raadslid Jacqueline Solleveld Olthof leidde de strijd om een nieuwe startnotitie. Zij heeft niets tegen het plan op zich, maar: “Bewoners voelen zich onvoldoende gehoord. Je moet bewoners zien als partners en hun kennis op waarde schatten.” Zij vroeg de wethouder de notitie in te trekken en na overleg met omwonenden met een herziene notitie te komen, zoals ook bewoners voorafgaand aan de vergadering hadden gevraagd. Deed het college dat niet, dan volgde er een motie om de bewoners te betrekken bij de verdere uitwerking, namelijk het opstellen van het beeldkwaliteitsplan.

ONZIN De coalitiepartijen steunden echter de wethouder. “Sommige bewoners zijn niet te spreken over de uitkomsten van de inspraak, maar alternatieven zijn duurder en leiden tot snijden in voorzieningen,” zei Arnout van den Bosch (PvdA). “Voor het project zijn de reguliere inspraakprocedures volledig gevolgd. Dat de bewoners niet gehoord zouden zijn, is volkomen onzin. Bovendien worden zij sowieso nog betrokken bij het beeldkwaliteitsplan.” Hij verbaasde zich erover dat de BBA-motie ging over het beeldkwaliteitsplan en niet over zaken als bouwvolume en verkeer. “BBA wekt alleen maar valse hoop.” Arjan Gerritsen (VVD) bestreed ook dat er onvoldoende participatie geweest is. "Omdat er nog een beeldkwaliteitsplan en een nieuw bestemmingsplan komen, is de motie overbodig."

Lennart de Looze (GroenLinks) steunde wel de motie: "Bij participatie gaat het er niet alleen om of er geluisterd wordt, maar ook of bewoners echt kunnen meedoen." Dat laatste is naar zijn indruk onvoldoende gebeurd. Pier Rienks (CDA) vond de notitie geen startnotitie maar een eindnotitie: "Het is een kwestie van ja of nee. Meer smaken zijn er niet.”

DOEN Wethouder Floor Gordon miste in de motie wat er verder zou moeten worden onderzocht, temeer omdat elke keuze financiële gevolgen heeft. "Het huidige plan sluit het beste aan bij de huidige beleidskaders van de gemeente. Wat in de motie staat, gaan we in feite al doen. Bij het opstellen van het beeldkwaliteitsplan betrekken wij de bewoners. Verkeersaspecten worden bekeken bij de aanpassing van het bestemmingsplan." Het stelde Gordon teleur dat de raad niet met duidelijke ideeën kwam. Het college wilde daarom alleen nog optimalisatie in het vervolgtraject binnen de kaders van de startnotitie.

Michel Becker (AVA) deed een laatste poging: “De wethouder heeft aangegeven open te staan voor draaien aan knoppen. Dan moeten we toch tot elkaar kunnen komen?” Gordon antwoordde dat er bij dit plan al meer participatie is geweest dan voorgeschreven: "Spreken over dingen wil niet zeggen dat alles gehonoreerd wordt." De startnotitie haalde 19 stemmen voor en 17 tegen, De motie werd afgewezen met 19 stemmen tegen en 17 voor.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie