Afbeelding
Joop Touw

Gemeenteraad bezegelt lot van lokale omroep RTVA

19 juni 2020 om 13:44 Politiek

AMSTELVEEN Het lot van RTVA is beslecht. Een meerderheid in de raad voelt niet voor het nog in stand houden van de lokale omroep, zo bleek woensdagavond in een raadscommissie. Op 1 juli valt in de raad het finale besluit. Een formaliteit.

Het college heeft het gehad met RTVA en stelt voor het Commissariaat voor de Media te adviseren de lokale omroep haar licentie te ontnemen, waarna per 1 januari 2021 de subsidie te stopt. Waarnemend RTVA-voorzitter Roel Smit deed als inspreker een laatste poging de raad ervan te overtuigen dat RTVA met doortimmerde plannen wel degelijk een moderne lokale omroep kan zijn voor jong en oud. 

Telkens als hij de afgelopen maanden dacht dat de omroep aan de wensen van de gemeente voldeed, kwam het college met nieuwe bezwaren, klaagde hij: “Alsof het college telkens de doelpalen verzette zodra wij wilden scoren. Zo presenteerden RTVA en NH Media samen een redactievisie waarvan de wethouder zei: prima verhaal, maar houd meer rekening met synergievoordelen van samenwerking. Die synergie hebben we tot de laatste snoertjes en plugjes uitgewerkt en toen was onze redactievisie niet vernieuwend genoeg.”

SPRINGPLANK Een vrijwilliger van RTVA vertelde hoe de omroep een springplank is voor jong journalistiek talent en ook voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Adjunct-hoofdredacteur Ernst Jan Wilhelmis wees erop dat RTVA in 2017 het beste leer- en werkbedrijf van Noord-Holland was in de sector ICT en creatieve industrie.

Zij kregen de raad niet mee. De coalitie staat sowieso achter opheffing van RTVA. Volgens Kees Noomen (VVD) is het RTVA sinds de oprichting in 2006 niet gelukt een dusdanige status te verwerven dat Amstelveners niet zonder kunnen. Guido Dennenbroek (PvdA) vond het goed om met een schone lei te beginnen. Ook Anne-Mieke van der Vet (D66) zag geen toekomst meer voor RTVA, ondanks alle energie en inzet die er in zijn gestoken.

OPPOSITIE VERDEELD De oppositie bleek verdeeld. Veerle Theunissen van ouderenpartij SBA zei: “Wij vragen ouderen vaak: kijk je wel eens naar RTVA? Antwoorden luiden: ‘nee’, ‘saai’, ‘constant herhalingen’. Welke doelgroep bereiken ze dan wel? In Amstelveen gebeurt niet genoeg nieuws voor interessante tv.” Ook Sandra van Engelen (CDA) had kritiek op de programmering: "Uit een eigen enquête blijkt dat het gevoel ontbreekt van een omroep die dichtbij je staat. Daardoor bleven de kijkcijfers onder de maat.”

STEUN Steun kwam er wel van GroenLinks, BBA en AVA. Volgens Jacqueline Höcker (AVA) voldoet RTVA aan de eisen van de Mediawet en móet het college positief adviseren over de licentie. Ewa Petiet (BBA) vroeg zich af of RTVA de komende zes maanden niet alsnog aan alle gemeentelijke wensen kan gaan voldoen. Wethouder Rob Ellermeijer constateerde echter: “Dat zeiden we in februari ook tegen elkaar. RTVA heeft de kans die we toen nog geboden hebben, niet gegrepen. Er komt een moment dat je zegt: laten we ruimte geven aan een nieuw initiatief.” Ilika Polderman (GroenLinks) ziet echter geen andere geïnteresseerden. Anne-Mieke van der Vet (D66) merkte op dat zolang de licentie bij RTVA ligt, er geen ruimte is voor anderen. Zodra de weg vrij is verwacht zij zeker nieuwe initiatieven.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie