De raad vergadert vanwege de coronacrisis digitaal via internet.
De raad vergadert vanwege de coronacrisis digitaal via internet. Video Gemeente Amstelveen

Oppositie wil raadsbrede aanpak: 'Samen corona aanpakken'

17 juni 2020 om 13:44 Politiek

AMSTELVEEN Gaat de politiek de komende tijd raadsbreed de gevolgen van de coronacrisis te lijf, of blijft dat vooral een zaak van de coalitie? De oppositie, vooral GroenLinks en BBA, hunkert naar meer invloed. De coalitie is terughoudend.

De vraag raadsbreed verder of niet stond dinsdagavond centraal in een commissievergadering over de zogeheten 'Perspectiefnota 2021'. Een dergelijke nota draait om het vaststellen van de uitgangspunten voor de komende jaarbegroting van de gemeente, maar vanwege de grote onzekerheden is er nu niet veel vast te stellen. Alle belangrijke beslissingen worden daarom doorgeschoven naar de behandeling van de begroting zelf, eind dit jaar.

FONDS “De raad heeft aan het begin van de crisis raadsbreed ingestemd met het instellen van een coronafonds,” aldus GroenLinks-fractieleider Martin Kortekaas. “Daarom vragen we het college om ook samen te kijken naar een raadsbrede aanpak van het vervolg van deze crisis.” Kortekaas ziet al visioenen van meer aandacht voor gezondheid en natuur, minder vliegverkeer, een basisinkomen en eerst de fiets en dan de auto.

Een raadsbrede aanpak is ook een vurige wens van Ruud Kootker (BBA): “De corona crisis is niet zomaar een hobbel op de weg. Dit gaat iedereen raken en vraagt daarom om een unieke aanpak, om tegenstellingen te overbruggen.” Andere oppositiepartijen als ChristenUnie, AVA en SP gingen daarin mee.

Harmen van der Steenhoven (D66) toonde twijfels. Hij is blij met het unaniem uittrekken van het coronafonds van 15 miljoen euro. “Maar daar is door iedereen veel tijd en moeite in gestoken. Een nadeel van een raadsbrede benadering is dat het resultaat wat flauw kan worden, de algemene deler. Soms moet je politieke keuzes maken.” Toch ziet hij mogelijkheden voor debat over de hoofdlijnen, wat hem betreft in alle openbaarheid in de raad van 1 juli en indien daarna nog nodig voor aparte sessie. Ook Esther Veenboer (PvdA) hecht aan openbaar debat, niet zoals bij college-onderhandelingen in beslotenheid. Tom Coumans (VVD) ziet meer in een aanpak waarbij de oppositie ideeën aanlevert, zoals vorig jaar bij de begroting is gebeurd.

Wethouder Financiën Herbert Raat zat op dezelfde lijn: “Als iemand een goed idee heeft, dan gaan wij daar altijd constructief mee om. Maar we moeten niet met tien man in de cockpit gaan zitten. Geweldig als we er met z’n allen uit komen, maar er zijn grote verschillen.” Volgens Patrick Adriaans (SP) is met z’n tienen in de cockpit niet nodig: "Maar we willen wel graag vertellen welke koers we willen varen, want als je al aan het varen bent, is het vaak lastig nog iets te veranderen.”

WAARSCHUWING Raat gaf wat hij noemde ‘een winstwaarschuwing’. “Iedereen heeft het idee dat bij de begroting de coronacrisis over is en dat alles dan duidelijk is. Maar ik vrees dat we ook dan nog niet weten hoe het met inkomsten en uitgaven gaat. Ik denk dat 2021 een tussenjaar wordt waarin we de goede zaken in Amstelveen overeind moeten houden, het meerjarenperspectief komt later, pas in 2022.

De raad praat in de vergadering van 1 juli verder over de aanpak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie