Afbeelding
Google

SP plaatst vraagtekens bij effectiviteit van werkstages

7 april 2020 om 17:40 Politiek

AMSTELVEEN De SP-raadsfractie heeft twijfels over de effectiviteit van werkstages en andere middelen bedoeld voor het ondersteunen van mensen die moeilijk aan werk komen. Ook vreest de SP concurrentievervalsing en verdringing op de arbeidsmarkt.

De SP stelde dit aan de orde in een raadscommissievergadering. De SP wil beter controleren of 're-integratie-trajecten' goed werken, want het gaat om veel geld. Naar de indruk van de SP staat teveel het belang van bedrijven centraal in plaats van werkervaring en relevante kennis van cliënten. Zo signaleert de SP dat mensen in een taalstage soms in de avonduren werken bij winkelbedrijven, wanneer er geen klanten zijn. "Om taal te leren is dat niet erg effectief," meent SP-raadslid Wil Roode. "Wij zien daarom taalstages liever bij organisaties als wijkcentra of in de vorm van wandelen met ouderen, waarbij één op één gesprekken mogelijk zijn." De SP wil heldere randvoorwaarden en objectieve criteria om te kunnen bepalen of de voorzieningen effect hebben.

VERDRINGING De SP vreest ook verdringing van reguliere arbeidskrachten en wil dat de raad dit goed kan controleren. Wat betreft concurrentievervalsing mag het volgens de SP niet zo zijn dat bedrijven overeind gehouden worden met werkstages, terwijl andere bedrijven, die cao-lonen betalen, ten onder gaan. Diverse fracties delen de SP-wens voor meer cijfers en inzicht in de resultaten van het beleid.

Het college heeft inmiddels een jaarlijkse rapportage toegezegd over de effecten van het beleid. Verder zegt het geen signalen te krijgen van verdringing en voelt het daarom niet voor het stellen van extra eisen aan werkgevers. Volgens de SP kunnen nu al cijfers worden gegeven en de fractie signaleert een bedrijf dat toegeeft te kunnen blijven bestaan dankzij re-integratie-cliënten.

CORONA Mensen in re-integratie-trajecten zijn intussen zwaar getroffen door de maatregelen tegen het coronavirus, al verschilt het per sector. Er blijven mogelijkheden voor werkstages bij supermarkten en drogisterijen (zowel in winkels als distributiecentra), voor zorgwerkers, voor mensen die kunnen helpen bij oogsten en ICT-helpdeskmedewerkers. In de kledingbranche en sierteelt daarentegen is nauwelijks werk meer. Bemiddeling in de sector horeca, recreatie en catering is helemaal stilgevallen.

Is er geen werk meer, dan worden trajecten in principe later hervat om de overeengekomen stageduur vol te maken. Is er wel werk, maar is de scholing tijdelijk stopgezet, dan kan het werk doorgaan. Als er aan een re-integratie-werkplek onderwijs verbonden is, dan gebeurt dat nu veelal op afstand.

Wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen geeft aan dat het zoeken naar werkstageplekken doorgaat, al kunnen mensen het Werkplein AA in het raadhuis momenteel niet bezoeken: "Vragen om ondersteuning kunnen worden gedaan via e-mail naar werkpleinaa@amstelveen.nl. Mensen worden dan gebeld door een werkmakelaar." De gemeente wijst verder op het online aanbod van het loket Leren en werken en online trainingen van JobOn, de online community van werkzoekenden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie