Afbeelding
ANP Foto

Vragen over aantal vermiste id-bewijzen Amstelveen

31 juli 2019 om 11:00 Politiek

AMSTELVEEN Hoeveel identiteitsdocumenten van inwoners van Amstelveen zijn de afgelopen jaren (2015 tot en met 2019) vermist geraakt? Die vraag heeft de gemeenteraadsfractie van ChristenUnie gesteld aan het college van B en W. De partij deed dat naar aanleiding van zorgen die minister Grapperhaus (veiligheid en Justitie) vorige week uitte over de stijging van het aantal vermiste identiteitsdocumenten in Nederland. In de afgelopen drie jaar zijn landelijk in totaal meer dan een miljoen documenten opgegeven als vermist of gestolen. In de berichtgeving hierover werd ook de veronderstelling geuit dat een deel van deze vermiste documenten in het criminele circuit terecht komen en daar worden gebruikt voor dubieuze doeleinden.

De ChristenUnie-fractie maakt zich bier zorgen over en vraagt hoe de situatie in Amstelveen is.  De partij wil niet alleen weten of bekend is hoeveel identiteitsdocumenten van inwoners van Amstelveen de afgelopen jaren (2015 tot en met 2019) vermist zijn geraakt, maar vraagt ook of daarin een uitsplitsing te maken is naar het type identiteitsdocument te maken (paspoort, ID-kaart, rijbewijs).

Verder wil de partij weten of de landelijke trend van stijging van het aantal zoekgeraakte documenten, ook in Amstelveen te zien is. Ook vraagt de ChristenUnie of er inzicht is over de oorzaak dat documenten zijn zoekgeraakt. Daarbij stelt de partij de uiteraard lastig te beantwoorden vraag of er inzicht is hoeveel documenten in het criminele circuit verdwijnen.

Om een beeld te krijgen van de gang van zaken bij vermissing van een document wil ChristenUnie weten wat er van een iemand verwacht wordt als hij zijn identiteitsdocument is kwijtgeraakt.  ´Hoe wordt nagegaan of degene die een identiteitsdocument is kwijtgeraakt, al zijn verplichtingen (bijvoorbeeld aangifte bij politie) is nagekomen en onder welke voorwaarden wordt er door de gemeente een nieuw identiteitsdocument afgegeven?´

Tot slot wil ChristenUnie van het college weten of  Amstelveen informatie krijgt van andere gemeenten en/of de politie over het aantal kwijtgeraakte identiteitsdocumenten, die oorspronkelijk in Amstelveen zijn afgegeven. Als dat het geval is wil de partij weten hoeveel dat er de afgelopen jaren zijn geweest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie