Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

50-Plus Amstelveen blijft vragen houden over problemen huishoudelijke hulp WMO

19 februari 2024 om 12:36 Politiek

AMSTELVEEN 50Plus Amstelveen heeft nieuwe vragen aan het college van B en W gesteld over problemen met de huishoudelijke hulp in het kader van de WMO. Hoewel de eerder door de gemeenteraadsfractie gestelde vragen over deze problemen inmiddels na aandringen van de partij door het college zijn beantwoord, hebben die antwoorden ook weer tot nieuwe vragen geleid. Zo herkent de partij het antwoord niet dat in overleg met de klant wordt bepaald hoe de zorg eruit komt te zien dan wel wordt verdeeld. In de bij 50Plus bekende situaties was er volgens de partij absoluut geen sprake van overleg, maar eerder van ‘het is helaas niet anders’.

Het college meldde in het antwoord op de eerdere vragen dat de problemen met de huishoudelijke hulp een gevolg zijn van personeelstekort. ‘Dit is een hardnekkig probleem dat niet makkelijk op te lossen is. Dit speelt in heel Nederland. Dat ligt niet alleen aan te weinig mensen. Het tekort aan kinderopvang speelt ook mee. Verder is het zowel fysiek als sociaal zwaar werk, dat niet voor elke werkzoekende haalbaar of interessant is,’ aldus B en W. 

Er zijn inmiddels diverse acties gestart om dit probleem te ondervangen. Zo worden er via het project ‘Dichterbij dan je denkt´ banenmarkten georganiseerd en inloopspreekuren in buurtcentra gehouden om inwoners te interesseren voor vacatures voor onder andere hulp bij huishouden of om meer uren te gaan werken. 

URGENTIE

Wat fractievoorzitter Emiel Sjaardema spelen er echter ook nog andere problemen. “Er ontbreekt vaak een duidelijke planning waardoor de klant er zelf constant achteraan moet om duidelijkheid te krijgen. We weten dat er een tekort aan personeel is, maar het bepalen van de urgentie door een medewerker wie wel of (bijna) geen hulp krijgt is niet een juiste gang van zaken.” Ook het door het college gemelde ‘tijdelijk leveren van hulp één keer in de twee weken tijdens vakantieperioden of bij vacatures blijkt volgens Sjaardema niet uit de situaties die bij 50Plus bekend zijn.

50Plus vraagt nu van het college onder meer om een overzicht over 2023 van de ingeschakelde aanbieders, het aantal geïndiceerde uren, en welk percentage daarvan per aanbieder ook is geleverd. Verder wil de partij weten of er afspraken zijn gemaakt met de aanbieders op basis van welke criteria zij met inwoners in overleg gaan over aanpassing/vermindering van het aantal uren thuishulp.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie