Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

SP maakt zich zorgen over betaalbaarheid van zwemlessen

12 februari 2024 om 12:21 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van de SP maakt zich zorgen over de aanstaande stijging van kosten van zwemlessen die in het private sportcentrum aan Escapade worden gegeven. Wethouder Herbert Raat (Sport) laat desgevraagd weten dat hij deze zorgen deelt. Hij doet een beroep op de nieuwe huurder van het sportcentrum om wat de zwemlessen betreft zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Doordat de zwemlescapaciteit in Amstelveen en omstreken beperkt is, zijn er weinig alternatieven. 

Volgens de SP dreigen zwemlessen voor veel kinderen onbetaalbaar te worden. De partij heeft over de kwestie vragen gesteld aan het college. De SP wil onder meer weten welke maatregelen het college neemt om diplomazwemmen een laagdrempelige toegankelijke voorziening te laten zijn.

De zwemlescapaciteit is al langer een probleem. Voor ABC-zwemmen is er bij De Meerkamp nu een wachttijd van 6 tot 12 maanden. Daarnaast is vorig jaar ook nog zwembad De Otter in Uithoorn gesloten. Er wordt momenteel wel gewerkt aan uitbreiding van De Meerkamp om de zwemlescapaciteit te vergroten, maar de bouw is net van start gegaan. Het nieuwe binnenbad wordt met de start van het nieuwe zwemlesseizoen na de zomervakantie in september 2025 in gebruik genomen.

De SP wijst op het belang van goed leren zwemmen, omdat de regio Amstelland is een waterrijke omgeving. De partij vindt echter dat er weinig aan wordt gedaan om de zwemlessen betaalbaar te houden. ‘Uit eigen onderzoek is gebleken dat 300 tot 400 kinderen de dupe dreigen te worden van onbetaalbare zwemlessen,’ stelt de SP.

Volgens SP-raadslid Nora Fakirni gaat de nieuwe eigenaar van de sportfaciliteiten aan Escapade per 1 maart de zwemlessen zelf verzorgen. Daar zit volgens haar dan echter een verplicht lidmaatschap van de sportschool aan vast en daar bovenop komen dan nog de kosten voor de zwemlessen. Volgens de SP wordt hierdoor een tweedeling gecreëerd, waarbij kinderen van ouders die vermogend zijn kunnen zwemmen, en kinderen van ouders met een bescheiden inkomen maandenlang op de wachtlijst moeten staan voor andere zwemlessen. 

Wethouder Herbert Raat deelt de zorgen van de SP, laat hij weten. De nieuwe huurder heeft het contract opgezegd met de huidige zwemclub. Raat doet nu een beroep op de nieuwe huurder om wat de zwemlessen betreft verder te kijken dan de business-case en maatschappelijk verantwoordelijkheid te nemen. “Meer kan ik niet doen, want het is een private onderneming. Wij gaan daar niet over.”

Zwemonderwijs zou naar de mening van de SP een betaalbare basisvoorziening moeten zijn voor alle Amstelveners. De partij vindt daarom dat zwemonderwijs moet worden aangeboden in het reguliere basisonderwijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie