Wethouder Adam Elzakalai (Financiën): “Ook Amstelveen moet keuzes maken op het gebied van financiën. Niet alles kan meer. "
Wethouder Adam Elzakalai (Financiën): “Ook Amstelveen moet keuzes maken op het gebied van financiën. Niet alles kan meer. " Gemeente Amstelveen/Anko Stoffels

Amstelveen krijgt weer rapportcijfer 10 voor gemeentefinanciën

24 januari 2024 om 14:01 Politiek

AMSTELVEEN Amstelveen is financieel een van de meest gezonde gemeenten van alle middelgrote gemeenten (50.000-100.000 inwoners) in Nederland. Dit blijkt uit de Benchmark Nederlandse gemeenten 2023 van BDO Accountants & Adviseurs. Amstelveen krijgt van BDO opnieuw het hoogste rapportcijfer, een 10. Ook in deze op financieel gebied roerige tijd heeft de gemeente haar financieel gezonde positie weten te behouden.

De jaarlijkse BDO-benchmark Nederlandse gemeenten is voor de zesde keer uitgekomen. In dit rapport brengt BDO de financiële gezondheid van gemeenten objectief in kaart. Amstelveen heeft net als vorig jaar het hoogste rapportcijfer, een 10, gekregen. Dit houdt in dat de gemeente het minste risico loopt om in financiële problemen te komen. Volgens BDO is bij Amstelveen de verhouding tussen schulden en eigen reserves goed. Amstelveen heeft geen groot bedrag aan openstaande schulden of leningen en is in staat op langere termijn aan haar verplichtingen te voldoen. Amstelveen heeft ook een structureel sluitende gemeentebegroting.

RAVIJNJAAR

Desondanks moet ook de gemeente Amstelveen keuzes maken op het gebied van financiën. “Niet alles kan meer,” zegt wethouder Adam Elzakalai (Financiën) in reactie op het goede rapportcijfer. Hij waarschuwt ook voor het zogenoemde ‘ravijnjaar’ dat er in 2026 aan komt. Het Rijk wil dan 3 miljard euro minder overmaken naar het gemeentefonds en dan krijgen alle gemeenten dus veel minder geld. “Hier moeten wij ons op voorbereiden. Dit doen we onder andere door een besparing op de kosten van de gemeentelijke organisatie en een lastenverzwaring. We willen namelijk het huidige voorzieningenniveau en ons sociale beleid op peil houden.”

Amstelveen staat ondanks alle uitdagingen echter financieel gezien relatief goed voor. “Van de middelgrote gemeenten staan we op plaats 3 qua financiële gezondheid. We verwachten van het Rijk de komende tijd duidelijkheid over onze financiële toekomst. Dan kunnen we als gemeente keuzes maken voor de toekomst,” aldus wethouder Elzakalai.

BLIJVEN INVESTEREN

De gemeenteraad heeft met het vaststellen van de perspectiefnota en de gemeentebegroting voor 2024 een pakket van voorstellen goedgekeurd dat de komende jaren 9 miljoen euro structurele en 56 miljoen incidentele lasten met zich meebrengt. Het college van B en W wil blijven investeren in onder andere onderwijshuisvesting, zorg, werk en inkomen, wijkcentra, cultuur en in sport. Ook investeert de gemeente om woningbouw mogelijk maken, de mobiliteit op peil te houden en in economie en duurzaamheid. In de leefomgeving zijn investeringen gepland in groen en water, speeltuinen en voor vernieuwing van het Stadshart.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie