Peter Heerschop en Viggo Waas staan 15 november op de planken.
Peter Heerschop en Viggo Waas staan 15 november op de planken. Joris van Bennekom

Nieuwe theaterseizoen schouwburg als vanouds met grote diversiteit voorstellingen

31 mei 2023 om 11:56 Podiumkunsten Tips van de redactie

AMSTELVEEN Schouwburg Amstelveen heeft het programma gepresenteerd voor het nieuwe theaterseizoen 2023-2024. Het belooft weer een seizoen als vanouds te worden met een brede programmering, waarin ook ruimte is voor meer experimentele voorstellingen. De cultuurliefhebber heeft iets te kiezen bij Schouwburg Amstelveen, onder meer uit vijftien premières. Op 3 juni begint de voorverkoop.

Dat er zoveel premières in de schouwburg plaatsvinden, is volgens theaterdirecteur Dianne Zuidema iets om trots op te zijn. “Van artiesten en impresario’s krijg ik vaak de reactie dat ze Amstelveen een fijne plek vinden om op te treden,” vertelt Dianne Zuidema, directeur van Schouwburg Amstelveen. “Het publiek is open, en ze krijgen hier een warm ontvangst. Yentl en de Boer, ze stonden onlangs met een show in de grote zaal, komen bijvoorbeeld graag in Amstelveen. Ze werden een aantal jaar geleden, nog voor hun doorbraak, geprogrammeerd door mijn voorgangster, Dominique Deutz. Niet veel andere podia durfden het destijds aan. Ze hebben daarom een goed gevoel aan Amstelveen overgehouden. Ze staan inmiddels in de grote zaal, maar komen graag naar ons terug. Het opbouwen van goede relaties is best belangrijk in de theaterwereld, en wij slagen door in het algemeen goed in.” 

EXPERIMENTELER

Zuidema heeft zin in komend seizoen. “In het vorige seizoen was het afwachten hoe snel het publiek weer terug zou komen na corona. In de herfst bleef het aantal bezoekers nog wat achter, maar sinds januari gaat het beter dan verwachting. Vanwege de onzekerheid over hoe het seizoen zou verlopen, hebben we vorig jaar wat behoudend geprogrammeerd. Die terughoudendheid hebben we voor komend seizoen losgelaten. We hebben meer voorstellingen geprogrammeerd en bieden daarbij ook ruimte aan wat meer experimentele voorstellingen. We denken dat het Amstelveense publiek dat weer kan waarderen.”

BREDE DOELGROEP

Schouwburg Amstelveen heeft voor elk wat wils. “We hebben van alles: muziek, dans, toneel, cabaret en musical. Ook hebben we programmering voor kinderen, en kunnen mensen bij ons genieten van films. Dankzij de uiteenlopende programmering bedienen we een brede doelgroep. Voor dans- en toneelvoorstellingen gaat het om trouwe bezoekers, mensen die vaker naar dergelijke voorstellingen komen. Er zijn echter ook mensen die vooral incidenteel naar de schouwburg komen, bijvoorbeeld bij een optreden van een cabaretier of een muziekoptreden.”

(Tekst gaat door onder de foto)


Jamai kruipt in de huid van Elton John.  - Foto: Jurgen Jacob Lodder 

PREMIÈRES

Vooral de trouwe bezoekers zullen 3 juni klaar zitten om kaartjes te bestellen voor komend seizoen. “Het is elk jaar voor ons toch weer spannend om te zien hoe de kaartjes het in de voorverkoop doen. Leuk is dat we dit jaar maar liefst vijftien premières hebben, in zowel de grote als kleine zaal. Deze voorstellingen worden in Amstelveen voor het eerst aan het publiek getoond. Zo heeft Jamai Loman een show met nummers van Elton John die hij het eerst in Amstelveen doet. Ook Anne Will Blankers trapt haar tour af in Amstelveen.”

PARELTJES

Als programmeur heeft Zuidema veel voorstellingen zelf gezien. “Al zijn nog niet alle voorstellingen die we hebben geboekt, klaar. Ik heb echter vertrouwen in de makers, dus daarom zijn ze toch geprogrammeerd.” Het lukt haar om elk jaar een divers programma in elkaar te zetten. Roué Verveer komt met zijn kerstshow, Tineke Schouten en Rundfunk treden op in Amstelveen, evenals Lebbis & Jansen, Hans Aarsman, Nhung Dam en Sonny Boy met Tarikh Janssen. “In de kleine zaal zijn ook echt pareltjes te zien! Het lukt niet om iedereen naar Amstelveen te halen. Dat geldt bijvoorbeeld voor grote theaterproducties. Zij staan, bijvoorbeeld vanwege een grote opbouw liever in een zaal waar ze drie avonden achter elkaar kunnen optreden. Dankzij de toneeltoren die we jaren geleden hebben gekregen, is het wel makkelijker om grote producties binnen te halen.” Ook ondervindt de Schouwburg concurrentie van zalen in Amsterdam. “Een aantal cabaretiers kiest in de regio groot-Amsterdam bijvoorbeeld liever voor een optreden op een Amsterdams podium. Omdat de meeste cabaretiers twee jaar met één voorstelling doen, waarvan een half jaar try outs, lukt het vaak toch om ze naar Amstelveen te krijgen. Dan beginnen ze hun tour in Amsterdam, maar komen ze in het tweede jaar naar Amstelveen.”

SAMENWERKING

Er wordt steeds meer samengewerkt door de culturele instellingen in Amstelveen. “We werken onder meer samen met P60. Op 12 oktober treedt een tributeband op die nummers van de band U2 speelt. De band werkt altijd samen met een lokaal koor, in dit geval met het koor van P60. Ook kijken we naar de programmering van de musea en proberen we daarbij aan te sluiten. Zo was tijdens de Frida Kahlo tentoonstelling in het Cobra Museum bij ons een documentaire over de kunstenares te zien. We weten elkaar steeds beter te vinden, dus het komende seizoen zullen we vaker samenwerken.”

VROEGBOEKKORTING

De online voorverkoop voor seizoen 2023-24 begint 3 juni om 10.00 uur op www.schouwburgamstelveen.nl. Tot en met 30 juni krijg je bij veel voorstellingen een vroegboekkorting van 10 procent. Vanaf zondag 4 juni is het ook mogelijk om tijdens de reguliere openingstijden van de schouwburg kaarten aan de kassa te kopen of telefonisch te bestellen. De seizoensbrochure is af te halen in de schouwburg of bij boekhandel Venstra. De online kaartverkoop voor Peter Pannekoek begint iets later, op dinsdag 6 juni om 10 uur. Vanwege de verwachte belangstelling voor deze voorstelling is besloten om deze kaarten iets later aan te bieden, om digitale wachtrijen of hinder te voorkomen.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie