Dominique Deutz bij haar afscheid van Schouwburg Amstelveen in 2019.
Dominique Deutz bij haar afscheid van Schouwburg Amstelveen in 2019. Naomi Heidinga

Dominique Deutz, voormalig directeur Schouwburg Amstelveen, overleden

24 januari 2023 om 14:11 Podiumkunsten

AMSTELVEEN Dominique Deutz, de voormalige directeur van Schouwburg Amstelveen, is vorige week dinsdag op 70-jarige leeftijd overleden. Ze ging in 2019 met pensioen nadat ze zich ruim 23 jaar als directeur en bestuurder had ingezet voor de schouwburg. Bij haar afscheid kreeg ze als blijk van waardering een gemeentelijke onderscheiding (de bronzen legpenning) voor haar betekenisvolle rol binnen de Amstelveense samenleving. Zij had de schouwburg volgens het gemeentebestuur met een veelzijdige programmering goed op de kaart gezet.

Het afscheid van de schouwburg viel haar in 2019 zwaar. Het theater was haar leven. Een functie bij de Schouwburg is een roeping, in plaats van een negen-tot-vijf-baan, stelde zij. Naast het werk op kantoor moeten voorstellingen worden bezocht, om tot een goede programmering te komen.

Toen Dominique Deutz in Amstelveen begon, heette de Schouwburg nog Cultureel Centrum Amstelveen (CCA). Het CCA stond niet op eigen benen, maar was een gemeentelijke dienst. In 1998 werden CCA en gemeente formeel gescheiden. Het Cultureel Centrum werd een stichting. Deutz hoefde niet langer verantwoording af te leggen aan de gemeente, maar aan een bestuur. De overgang werd aangepakt om de organisatie te veranderen omdat cultureel ondernemerschap nodig was.

In 1999 werd het CCA de Schouwburg Amstelveen. In 2001 werd de foyer verruimd, eigentijds ingericht en kwam de Kleine Zaal erbij. Hierdoor nam het aanbod toe. Daarna werd ook de filmzaal vernieuwd.

Dominique Deutz nam op 15 april 2019 afscheid van Schouwburg Amstelveen met een speciaal theaterprogramma en een receptie. Daar kreeg ze ook de gemeentelijke onderscheiding als eerbetoon.

Deutz werd met ingang van 1 september 2019 opgevolgd door Dianne Zuidema als directeur/bestuurder van stichting Schouwburg Amstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie