Wethouder Touria Meliani, wethouder Herbert Raat, Gwen Bakker (zakelijk directeur Bostheater) en Ingejan Ligthart Schenk (Artistiek directeur Bostheater).
Wethouder Touria Meliani, wethouder Herbert Raat, Gwen Bakker (zakelijk directeur Bostheater) en Ingejan Ligthart Schenk (Artistiek directeur Bostheater). Gemeente Amstelveen

Het Amsterdamse Bostheater is gered: toch subsidie van gemeente Amsterdam

8 april 2021 om 17:00 Podiumkunsten

AMSTELVEEN Het Amsterdamse Bostheater krijgt de komende vier jaar toch subsidie van de gemeente Amsterdam. Hierdoor kan het openluchttheater voortbestaan en onder meer grootschalige voorstellingen blijven produceren in samenwerking met bekende theatergezelschappen. Het besluit werd afgelopen dinsdag genomen door het college van B en W Amsterdam. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) kon in de zomer van 2020 de aanvraag voor vierjarige subsidie, ondanks een positieve beoordeling, niet honoreren vanwege onvoldoende financiële middelen.

DREIGENDE SLUITING In de zomer van 2020 - waarin het Bostheater onder strikte corona-protocollen een volledige programmering met theater, concerten en filmavonden wist te presenteren voor ruim 14.000 bezoekers - begon de organisatie met een campagne om de dreigende sluiting te voorkomen. Met een petitie werden meer dan 18.000 handtekeningen opgehaald. 

GEMEENTES Ook de gemeente Amstelveen greep in om de sluiting van het Bostheater te voorkomen. Amstelveen stelde eind vorig jaar naast een garantiesubsidie van 45.000 euro op verzoek van de gemeenteraad nog eens 50.000 euro extra beschikbaar. Voorwaarde was wel dat de gemeente Amsterdam ook zou bijspringen. Uiteindelijk besloot de Amsterdamse gemeenteraad eind 2020 dat wethouder cultuur Touria Meliani een passende oplossing moest zoeken om het Bostheater te redden. Deze week heeft het Amsterdamse college besloten jaarlijks een subsidie van gemiddeld 250.000 euro te geven voor de periode 2021-2024. 

EINDE ONZEKERHEID De subsidie van de gemeente Amsterdam maakt een einde aan de onzekerheid over het voortbestaan van het Bostheater. De geplande grote theaterproducties - met deze zomer Toneelgroep Oostpool en daarna Internationaal Theater Amsterdam (2022), Orkater (2023) en De Warme Winkel (2024) - kunnen dankzij het besluit doorgang vinden.

CULTURELE DIAMANT “Het Amsterdamse Bos is waar Amstelveners en Amsterdammers elkaar vinden; wij zijn er beiden trots op”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur, Amstelveen). “Het Bostheater is een culturele diamant. Daarom hebben we er alles aan gedaan om deze te behouden voor beide gemeenten. Een buitenluchttheater is helemaal in deze tijd van corona en de nasleep die het gaat kennen, enorm belangrijk. Onze complimenten aan de Amstelveense en Amsterdamse gemeenteraad en speciale dank aan mijn collega-wethouder Touria Meliani voor haar grote betrokkenheid voor het behoud van het theater en de cultuur in het algemeen.”

Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur, Amsterdam): “Het Amsterdamse Bostheater is een uniek theater midden in de natuur dat we als college graag behouden voor de stad en iedereen die er graag komt. Een plek waar talent zich kan ontwikkelen, met een heel gevarieerd aanbod en een breed publiek. Daarom is het ontzettend goed dat de gemeente Amsterdam en de gemeente Amstelveen samen tot deze oplossing zijn gekomen.”

ZOMERPROGRAMMA Naast de grote zomerproductie, bestaat het zomerprogramma van het Bostheater in 2021 uit een grote jeugdvoorstelling in samenwerking met De Toneelmakerij, Boslab Theaterfestival, concerten en filmavonden. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende scenario’s in verband met corona. Het openluchttheater in het Amsterdamse Bos wordt momenteel aangepast om, zodra de maatregelen dit toelaten, het publiek op veilige wijze te kunnen ontvangen bij voorstellingen en optredens in de buitenlucht. 

OVER HET BOSTHEATER Het Amsterdamse Bostheater bestaat bijna veertig jaar en is uitgegroeid tot een zomertraditie. Elk jaar nodigt het Bostheater een groot Nederlands theatergezelschap uit om samen te werken aan een nieuwe zomerproductie; het klassieke repertoire maakt daarbij steeds vaker plaats voor nieuwe verhalen.

RENOVATIE Na de zomer wordt het historische openluchttheater in het Amsterdamse Bos gerenoveerd. Voor de grootscheepse renovatie hebben de gemeente Amsterdam en gemeente Amstelveen 1,5 miljoen euro uitgetrokken. De renovatiewerkzaamheden zijn gepland in de herfst- en wintermaanden zodat de programmering daardoor niet aangepast hoeft te worden. De oplevering staat gepland in 2022.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie