In een reguliere zomer bezoeken cIrca 68.000 mensen de voorstellingen en concerten in het Bostheater.
In een reguliere zomer bezoeken cIrca 68.000 mensen de voorstellingen en concerten in het Bostheater. Chiel Eijt

Bostheater ondanks steun publiek en gemeente Amstelveen nog niet gered

24 november 2020 om 08:00 Podiumkunsten

 AMSTELVEEN Ondanks de overweldigende steun van het publiek, protest uit de culturele sector en een extra financiële handreiking (50.000 euro) van de gemeente Amstelveen is het openluchttheater in het Amsterdamse Bos nog altijd niet gered. De organisatie wil nog éénmaal de gemeente Amsterdam oproepen om in actie te komen.

De gemeente Amsterdam biedt nog altijd geen uitzicht op de redding van het Bostheater. De organisatie kreeg deze zomer te horen dat, ondanks een positief advies, de structurele subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) wordt stopgezet. Het Bostheater startte een petitie om sluiting te voorkomen; deze petitie werd meer dan 18.500 keer ondertekend.

DOEK Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aangekondigd dat er een tweede steunpakket voor cultuur beschikbaar wordt gesteld aan gemeenten. Het is echter onduidelijk of de gemeente Amsterdam een deel van de middelen gaat inzetten om het openluchttheater overeind te houden. Op 2 december vergadert de raadscommissie Kunst, Diversiteit en Democratisering over de aanvullende steun voor de culturele sector; twee weken later neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting. Als het Bostheater daarin niet wordt meegenomen, valt het doek voor het openluchttheater.

LOCATIETHEATER “Het Bostheater is een unieke locatie binnen de grote traditie van het Nederlandse locatietheater,” aldus toneelregisseur Ivo van Hove (Internationaal Theater Amsterdam). Behalve Van Hove spraken veel theatermakers, acteurs en gezelschappen zich eind van de zomer al uit over het nieuws dat het Bostheater in 2021 mogelijk moet sluiten. Het Bostheater is één van de laatste locaties in Nederland waar grootschalig locatietheater mogelijk is. Als er in 2021 geen financiële middelen beschikbaar komen dan betekent dit dat de geplande zomervoorstellingen in samenwerking met Toneelgroep Oostpool, ITA, Orkater, De Warme Winkel en De Toneelmakerij de komende jaren niet doorgaan en dat ook Boslab Theaterfestival voor jonge makers verdwijnt.

In een reguliere zomer bezoeken cIrca 68.000 mensen de voorstellingen en concerten in het Bostheater. Een groot gedeelte van het publiek komt uit de regio, ruim een kwart van de bezoekers komt uit de rest van Nederland. 

RENOVATIE De gemeente Amsterdam begint dit najaar met de renovatie van het openluchttheater. Er wordt voor 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in de locatie; de oplevering staat gepland voor 2022. Als de organisatie van het Bostheater echter de financiële middelen niet meer heeft om te produceren en te programmeren dan moet het theater toch sluiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie