De Amsterdamse wethouder cultuur Touria Meliani.neemt de petitie in ontvangst.
De Amsterdamse wethouder cultuur Touria Meliani.neemt de petitie in ontvangst. Michiel Landeweerd

Petitie ‘Behoud het Bostheater’ overhandigd aan wethouder

16 september 2020 om 09:51 Podiumkunsten

AMSTELVEEN De petitie van het Amsterdamse Bostheater is bijna 18.400 keer getekend. Dinsdag werden de handtekeningen door de jonge theatermakers Collectief Blauwdruk en directeur Ingejan Ligthart Schenk in het Amsterdamse stadhuis overhandigd aan wethouder cultuur Touria Meliani.

Ondanks een positief advies van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) verliest het Amsterdamse Bostheater de structurele subsidie. Dit werd in augustus bekendgemaakt. Het theater loopt daarmee ruim 300.000 euro subsidie per jaar mis voor de komende periode 2021-2024.

Het doek dreigt hierdoor, na 36 jaar, te vallen voor het grootste openluchttheater van Amstelveen en Amsterdam. Dit, terwijl een renovatie van het theater met geld van de gemeente Amsterdam in het najaar van start gaat. Na de lancering van de petitie op 28 augustus riepen bekende acteurs, artiesten en prominenten het publiek op om de petitie te tekenen en hier werd gehoor aan gegeven door circa 18.400 cultuurliefhebbers. Het doel van de petitie is om de wethouder en Amsterdamse gemeenteraad op te roepen om met een oplossing te komen om het Bostheater te redden. 

Het openluchttheater is in het culturele veld een eigenzinnige speler door de omvang van het theater, haar grootschalige producties en de uitdagingen die een buitenlocatie met zich meebrengt. In een reguliere zomer trekt het Bostheater ruim 60.000 bezoekers. De organisatie draait grotendeels op eigen inkomsten en de subsidie wordt met name ingezet om het theaterbezoek betaalbaar te houden en om aanstormend talent een podium te bieden. Na de uitbraak van het coronavirus heeft het Bostheater met een aangepaste programmering in twee maanden tijd 140 voorstellingen en concerten gepresenteerd die door ruim 13.500 bezoekers werden bezocht. Naast theater presenteerde het Bostheater dit zomerseizoen ook dansvoorstellingen, filmavonden en jeugdtheater. De petitie was tot dinsdag te ondertekenen via petities.nl.

Lees ook: Niet doorgaan 3 ton subsidie per jaar fikse klap voor Bostheater

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie