Afbeelding
Eigen foto

Petitie voor behoud Bostheater al ruim 10.000 keer ondertekend

7 september 2020 om 14:33 Podiumkunsten

AMSTELVEEN De petitie van het Amsterdamse Bostheater is binnen een week al ruim 10.000 keer ondertekend. Op Prinsjesdag overhandigt het Bostheater de petitie aan de Amsterdamse wethouder cultuur Touria Meliani.

De ontzetting is groot bij publiek, medewerkers, vrijwilligers, acteurs en artiesten. Deze week riepen al veel bekende Nederlanders op om in actie te komen voor het behoud van het Bostheater. Ondanks een positief advies van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) verliest het theater de structurele subsidie omdat er onvoldoende budget is om de subsidieaanvraag te honoreren. Het doek dreigt hierdoor na 36 jaar te vallen voor het grootste openluchttheater van de stad en één van de grootste theaters van Nederland. Dit, ondanks dat er een grootscheepse renovatie van het Bostheater gepland staat in 2021.

De petitie is ook ondertekend door regisseur Ivo van Hove, astronaut André Kuipers en bekende artiesten die regelmatig optreden in het Bostheater, zoals Ellen ten Damme en Huub van der Lubbe. Zij roepen het publiek op om dit ook te doen. Veel acteurs die ooit meespeelden in de zomervoorstellingen, onder wie Maarten Heijmans, Elise Schaap en Meral Polat, laten op social media eveneens van zich horen. Het doel van de petitie is om de wethouder en Amsterdamse gemeenteraad op te roepen om met een oplossing te komen om het Bostheater te redden. Het openluchttheater is in het culturele veld een eigenzinnige speler door de omvang van het theater, haar grootschalige producties en de uitdagingen die een buitenlocatie met zich meebrengt.

In een reguliere zomer trekt het Bostheater ruim 60.000 bezoekers. De organisatie draait grotendeels op eigen inkomsten en de subsidie wordt met name ingezet om het theaterbezoek betaalbaar te houden en om aanstormend talent een podium te bieden. ‘Het Bostheater is een buitenbeentje en past hierdoor niet binnen de hokjes van het huidige subsidiebestel. Na de uitbraak van het coronavirus heeft het Bostheater met een aangepaste programmering in twee maanden tijd 140 voorstellingen en concerten gepresenteerd die door ruim 13.500 bezoekers werden bezocht. Daarmee heeft het Bostheater haar relevantie als culturele organisatie bewezen, ook in coronatijd’, aldus de organisatie.

Naast theater presenteerde het Bostheater dit zomerseizoen ook dansvoorstellingen, filmavonden en jeugdtheater. Het Bostheater biedt dinsdag 15 september om 15.00 uur de petitie aan de Amsterdamse wethouder aan in het stadhuis. De petitie is te ondertekenen via petities.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie