Uitvoering van 'De Meeuw' in het Bostheater.
Uitvoering van 'De Meeuw' in het Bostheater. Bostheater

Bostheater start petitie om theater te redden na schrappen subsidie

28 augustus 2020 om 11:09 Podiumkunsten

AMSTELVEEN Het openluchttheater in het Amsterdamse Bos start vandaag om 11.55 uur (vijf voor twaalf) een campagne met een petitie om de politiek te bewegen om het theater te redden. Het Bostheater vreest voor haar bestaan omdat het zijn structurele subsidie van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten verliest. Het gaat daarbij om ruim drie ton per jaar in de periode van 2021 tot en met 2024. In de nog lopende periode 2017-2020 kreeg het openluchttheater nog 265 duizend euro subsidie per jaar.

In het Bostheater genieten jaarlijks ruim 60.000 toeschouwers van theatervoorstellingen, dans, concerten en jeugdtheater. Om het theater voor de toekomst te kunnen bebouden roept de organisatie nu het publiek, artiesten en collega’s op om in actie te komen en een tegengeluid te laten horen.

BETAALBAAR HOUDEN Het Bostheater roept de wethouder en gemeenteraad op om met een oplossing te komen voor het te laat is. Het openluchttheater stelt dat het in 36 jaar stevig geworteld is in het Amsterdamse culturele veld, maar dat het de toekomst zonder structurele subsidie somber inziet. De subsidie die het Bostheater ontvangt is slechts 20 procent van de totale begroting, maar deze bijdrage is noodzakelijk om het Bostheater jaarlijks op te bouwen en de voorstellingen toegankelijk en betaalbaar te houden voor het publiek. Het openluchttheater lijkt door de huidige subsidiesystematiek buiten de boot te vallen.

PICKNICKEN Een belangrijk speerpunt van de organisatie is dat het theater laagdrempelig moet blijven voor iedereen. Verhoging van de toegangsprijs omdat het inkomstenverlies door het verdwijnen van de subsidie te compenseren, is voor het theater dan ook geen optie. Een vriendelijk prijsbeleid, geen rangen en standen, en het picknicken op de tribune (bezoekers mogen hun eigen consumpties meenemen en nuttigen in het Bostheater) zijn onderdeel van de identiteit van het theater.

TEGENGELUID De commissie van het AFK had de aanvraag van het Amsterdamse Bostheater wel positief beoordeeld, maar de subsidie werd toch niet toegekend. Hoewel de artistieke kwaliteit als goed wordt beoordeeld, is er te weinig budget beschikbaar om de subsidie toe te kennen. Het Bostheater is overigens niet de enige instelling die buiten de boot valt. Toch laat de organisatie het hier niet bij zitten en gaat door met het verzamelen van steun en tegengeluid na het besluit.

RELEVANT THEATER “Een theater dat na de uitbraak van het coronavirus toch open is gegaan met een volledig aangepast programma met vrijwel alleen maar uitverkochte voorstellingen, bewijst zich als relevant theater voor zowel publiek als de culturele partners,” zegt directeur Ingejan Ligthart Schenk. “Het is onze ambitie dit theater voor de toekomst te behouden als podium voor zowel gerenommeerde gezelschappen als nieuwe makers.”

Vanaf vrijdag 28 augustus om 5 voor 12 kan iedereen de petitie van het Amsterdamse Bostheater tekenen. Via bostheater.nl/petitie/ wordt iedereen die wil bijdragen, doorverwezen naar de petitie. Ook wordt op de website van het theater een toelichting geboden en is er de mogelijkheid om een persoonlijke boodschap in te sturen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie