'Brieven aan een wolf' uit Boslab 2019.
'Brieven aan een wolf' uit Boslab 2019. Eigen foto

Boslab: Sterren worden geboren in het bos

14 juli 2020 om 07:00 Podiumkunsten

AMSTELVEEN Een voorstelling in een vijver, een totaal verwarde jongeman op een donker bospaadje en vanaf een boomstronk iemand uit een diep dal zien klauteren: tijdens Boslab Theaterfestival gebeurt het allemaal. Hét jonge makersfestival van de zomer is van 21 juli tot en met 1 augustus voor de derde keer in het Amsterdamse Bos.

Er zijn spannende, soms absurdistische en vaak ontroerende voorstellingen. Via speciale (coronaproof) routes, ontdekt het publiek de mooiste plekjes van het Amsterdamse Bos. Een ontdekkingstocht door het woud, over de vijver, voorbij de paden en langs de rafelranden van het toneel.
Het festival biedt een combinatie van premières, remakes en voorstellingen die zo mooi zijn, dat ze vaker gespeeld moeten worden. Er zijn zeven voorstellingen van circa 30 minuten. Per avond zijn er maximaal vier te bezoeken.
VRIJE KUNST "Boslab biedt jonge theatermakers de kans om dingen uit te proberen." Heel belangrijk volgens Frances Sanders; de grondlegger van het Bostheater is nu artistiek leider van Boslab. Dit is het laatste ei dat ze legt voor haar pensioen. "Ik wil jonge makers de vrijheid geven die ik hier zelf 35 jaar geleden vond. Want essentieel voor het maken van goede kunst, is dat je veel ruimte krijgt en daarnaast steun en begeleiding." Dat bieden Sanders en het Bostheaterteam reeds voor de derde keer met dit festival. De afgelopen jaren bleek dat er zo pareltjes van voorstellingen ontstaan. De pers was lovend en bezoekers noemen Boslab al liefkozend een mini-Oerol.
Ook voor dit jaar heeft Sanders hoge verwachtingen. "Er zitten makers bij die echt moordend fanatiek zijn om iets spectaculairs neer te zetten en als tegenhanger hiervan zijn er verstilde, haast poëtische stukken. Deze makers kijken met verwondering naar de wereld. Ze vragen zich af waar we terecht gekomen zijn en vertalen dit in hun werk." Sanders biedt jong talent, waarin ze veel vertrouwen heeft, ruimte om hun eigen signatuur verder te ontwikkelen en selecteerde uit een reeks van aanmeldingen nieuwe, veelbelovende namen.

PREMIÈRE Collectief Blauwdruk, van drie net afgestudeerde makers van ArtEZ Arnhem, verrast met een barok-futuristische drijf-in-waterfietsvoorstelling 'Ik hoop op zegen'. Met Vondels Gijsbrecht als inspiratiebron, balanceert het drietal op een vlot in de grote vijver: het water dreigt de mens te verslinden, letterlijk en figuurlijk. Wordt het zwemmen of verzuipen? Met Tijn Panis, Bram Walter en Romijn Scholten.

Revolutie van een eenling Een man rent de stad uit het bos in, in de hoop te kunnen verdwijnen. Zijn hoofd voelt als een volgepropte vuilniszak, met gedachtes van anderen. De onzinnigheid en de waanzin van het leven worden hem te veel. Hervindt hij het geluk in zijn eentje in het bos?Gespeeld door Ivar Schutte.

Radio Boslab Iedere avond is er vanaf het grote podium een over-de-top vermakelijke live radioshow die gaat over de waan van de dag, met minstens evenveel toeters als bellen. Ga mee op reis met lokale radiohelden Maik en Erik, die het ook alleen maar goed bedoelen. Met Leon Brill en Dennie Lukkezen.

Er is je nooit een rozentuin beloofd Een beeldende performance over rouw. Een ode aan een moeder, een spraakwaterval, een sprookje, een afscheidsritueel, een viering omdat alles rond is: borsten, buik, wereld, universum. Met Sofie Kramer.

How to play Kasper Op een doordeweekse dag staat er plots een verwarde, naakte jongen in het Bos. Hij heet Kasper Hauser en heeft zijn hele leven opgesloten gezeten. Wie is deze jongen? Hoe is hij ontsnapt? Wat komt hij vertellen? Met Charles Pas

De meeste dingen huilen niet Wat nou, als je de wens koestert ‘een ding te zijn’, omdat je alleen nog op die manier kunt deelnemen aan de wereld zoals die is? Op een verlaten plek vinden twee vreemden elkaar in hun levensmoeheid. Samen zoeken ze naar pogingen te ‘ontmensen’. Met Femke Arnouts en Dennis Tiecken.

Aankleefzwaan Duo Pas de Cygne maakt gewapend met accordeon en fluit de perfecte ontroering van het imperfecte. Op killerheels en vol glitters vieren ze mislukking en streven onbevangenheid na. Ze gaan op zoek naar halffabricaten: personages die tussen de lagen schuilen. Met Sofie de Klerk en Martijn Schrier.

Klik hier voor het hele programma van het Boslab.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie