De cast van 'Je, Anne' met onder meer Silvana Rocha en Mariska van Kolck
De cast van 'Je, Anne' met onder meer Silvana Rocha en Mariska van Kolck Roy Beusker

Première van ‘Je, Anne’ met ontroerende liedjes en dagboekfragmenten in Schouwburg Amstelveen

10 februari 2024 om 08:00 Podiumkunsten

AMSTELVEEN De muziektheatervoorstelling ‘Je, Anne’, gebaseerd op het Dagboek van Anne Frank, gaat maandag 26 februari in première in Schouwburg Amstelveen. De voorstelling met onder meer Silvana Rocha en Mariska van Kolck bevat indrukwekkende liedjes en ontroerende dagboekfragmenten en gaat over de de complete onderduikperiode. ‘Het verhaal blijft hierbij volledig trouw aan de feiten zodat het de ware Anne Frank (die de verhalen in haar dagboeken steevast ondertekende met ‘Je, Anne’) laat zien,’ aldus de makers. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog doken Otto en Edith Frank op 6 juli 1942 samen met hun dochters Margot (16) en Anne (13) onder in de opslagruimtes achter het kantoorpand van Otto’s bedrijf aan de Prinsengracht 263. Ze probeerden daarmee aan de Jodenvervolging door de Duisters te ontkomen. Het echtpaar Van Pels (door Anne in haar dagboeken ‘Van Daan’ genoemd) en hun zoon Peter voegden zich al snel bij hen, later gevolgd door tandarts Fritz Pfeffer (Albert Dussel). De acht onderduikers verbleven op hun schuilplek – door Anne omgedoopt tot ‘het Achterhuis’ – tot hun ontdekking op 4 augustus 1944.

SPANNING EN ONZEKERHEDEN

De nieuwe voorstelling ‘Je, Anne’ vertelt wat zich afspeelde in het Achterhuis in deze twee jaren. De vele moeilijke momenten, de spanning en onzekerheden, maar ook de onderlinge warmte en momentjes van hoop worden belicht. Centraal staan het persoonlijke verhaal van Anne en de dagboeken waarin ze dit neerschreef. Ze geven een intiem kijkje in de gevoelens, ontwikkelingen en (on)zekerheden van het jonge meisje dat ondanks alles altijd optimistisch wist te blijven. 

Anders dan in eerdere vertellingen, films en theaterstukken vertelt ‘Je, Anne’ volgens de makers het feitelijke verhaal van de onderduikers in het Achterhuis zonder dat dit op enige wijze gedramatiseerd, aangevuld of aangepast is. Het script van Enid Futterman werd hiervoor gecomplementeerd met  veelal aangrijpende liedjes van Michael Cohen. De regie is in handen van de Vlaamse regisseur Frank Van Laecke.

Voor meer informatie: schouwburgamstelveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie