Afbeelding
Foto:Pexels

4 manieren om te besparen op de bijtelling

20 november 2023 om 11:15 Partnercontent

Als een auto van de zaak ook privé wordt gebruikt, is de bijtelling iets om rekening mee te houden. Het gaat om een bedrag dat bij het salaris wordt opgeteld. Het wordt door velen als een onaangename kostenpost ervaren. Maar geen nood, er zijn slimme manieren om te besparen op de bijtelling zonder dat je hoeft in te boeten aan rijplezier. Met een beetje kennis van zaken kun je ervoor zorgen dat je niet meer betaalt dan nodig is.

Kies voor een occasion lease

De afgelopen jaren zijn de regels omtrent de bijtelling alleen maar strenger geworden. Je kan niet teruggaan in de tijd, maar je kan wel kiezen voor een oudere auto. Een van de meest effectieve manieren om te besparen op de bijtelling is dan ook de keuze voor occasion lease. Door voor een gebruikte auto te gaan, kun je profiteren van een lagere bijtelling. De oorspronkelijke bijtelling blijft namelijk tot vijf jaar na de eerste tenaamstelling geldig. Dit betekent dat je de luxe van een relatief nieuwe auto kunt ervaren, maar dan met de financiële voordelen van een ouder model.

Leasing kent verschillende verschijningsvormen. Een voorbeeld hiervan is financial lease, een vorm van leasing waarbij je aan het einde van de rit eigenaar wordt van de auto. Dit biedt je de flexibiliteit om zelf over de auto te beslissen, zonder verrassingen aan het eind van de leaseperiode. Bovendien biedt het financiële transparantie.

Stopzetten van de bijtelling

Wanneer je beslist om je leaseauto niet meer privé te gebruiken, kun je de bijtelling stopzetten. Dit kan echter niet zomaar, want de Belastingdienst gaat voor de bijtelling altijd uit van een volledig kalenderjaar. Het stopzetten van de bijtelling kan ook enkel als je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Dan moet je een verklaring geen privégebruik auto aanvragen, een verklaring die geldig is vanaf 1 januari van het nieuwe jaar.

Andere regels bij nieuwe werkgever

Mocht je van baan veranderen en daarmee ook van leaseauto, dan begint er wel een nieuwe bijtellingsperiode. Bij een overstap in het midden van het jaar moet je voor de grens van 500 kilometer rekening houden met een evenredig deel. Als je op de eerste dag van het laatste kwartaal in dienst treedt bij de nieuwe werkgever gaat het dus om 125 kilometer (3/12) in plaats van 500. Het bijhouden van een sluitende rittenregistratie vergt wat discipline, maar het kan aanzienlijk schelen in de kosten. Tegenwoordig zijn er ook digitale systemen die alle ritten automatisch voor je registreren. Dit kan je veel werk en potentieel ook veel geld besparen. Je (nieuwe) werkgever kan je hierover informeren.

Kies voor een zuinige en betaalbare auto

De keuze voor een auto met een lagere cataloguswaarde is een directe manier om te besparen op de bijtelling. De bijtelling is namelijk een percentage van de catalogusprijs van de auto. Ook een elektrische auto is voordeliger. Houd er wel rekening mee dat het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s de komende jaren zal stijgen, van 16% bijtelling in 2023 tot 22% bijtelling in 2026.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie