Afbeelding
Foto: Pixabay

Alles over het dragen van diabetessokken

14 september 2023 om 19:20 Partnercontent

Als je diabetes hebt, is het essentieel om je voeten goed te verzorgen. Een manier om dit te doen is door diabetessokken te dragen. Maar wanneer kun je ze het beste dragen? Er zijn veel momenten waarop diabetessokken gedragen moeten worden. Er is echter geen definitief antwoord op de vraag wanneer diabetes sokken moeten worden gedragen, omdat dit afhangt van het individu en zijn behoeften. In deze blogpost worden enkele van de beste tijden besproken om diabetessokken te dragen voor maximaal comfort. 

Waar zijn diabetessokken voor? 
Diabetessokken zijn ontworpen om extra demping en ondersteuning voor je voeten te bieden, wat compressie skisokken eigenlijk ook doen. Ze zijn meestal voorzien van kussens en gemaakt van materialen die vocht afvoeren, waardoor je voeten droog en comfortabel blijven. Diabetessokken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen en maten. Je kunt ze zelfs vinden met unieke kenmerken, zoals antislipzolen en ingebouwde ondersteuning van de voetboog. 

Wanneer moet je diabetessokken dragen?
Nu je meer weet over diabetessokken, gaan we het hebben over wanneer je ze moet dragen.

Wanneer je in beweging bent
Dit kan overdag zijn wanneer je wandelt of traint. Wanneer je in beweging bent, kunnen diabetessokken je voeten helpen beschermen tegen letsel. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je voeten droog en comfortabel blijven, wat essentieel is om voetproblemen te voorkomen. Diabetessokken voor heren en diabetessokken voor dames zijn meestal gemaakt van een speciaal materiaal dat vocht afvoert, en hebben vaak extra vulling om je voeten te beschermen.

‘s Nachts tijdens het slapen
Diabetische sokken kunnen helpen uw je lichaamstemperatuur te verlagen door de bloedtoevoer naar de voeten te vergroten en het warmteverlies via de huid te verminderen. Dit helpt ook om sneller in slaap te vallen.

Tijdens perioden van inactiviteit 
Je voeten kunnen behoorlijk pijnlijk worden als je de hele dag staat of zit. Diabetessokken zijn ontworpen om hierbij te helpen door zachte compressie te bieden. Bovendien kunnen ze helpen je voeten droog te houden en wrijving te verminderen. Dit is belangrijk omdat het blaren en andere voetproblemen kan helpen voorkomen.

Als je last hebt van oedeem in je onderbeen
Het dragen van diabetessokken kan het oedeem helpen verminderen zonder de problemen met de bloedsomloop te verergeren. Diabetische sokken verhogen de veneuze bloedstroom door een zachte, geleidelijke druk uit te oefenen op de aderen en kleppen in de benen, waardoor oedeem in het onderbeen wordt geminimaliseerd.     

Als de temperatuur buiten begint te dalen 
Als het koud is, circuleert je lichaam bloed naar je kern om je warm te houden. Dit kan problemen veroorzaken voor mensen met diabetes, omdat het kan leiden tot perifere vaatziekte (PAD) als gevolg van een verminderde bloedsomloop. Het dragen van diabetessokken kan helpen je voeten en benen warm te houden, wat de bloedstroom kan verbeteren en PAD kan helpen voorkomen.

Er zijn veel redenen waarom je diabetessokken zou willen dragen, zelfs als je geen diabetes hebt. Als je niet zeker weet wanneer je diabetessokken moet dragen, neem dan contact op met je arts of podotherapeut. Zij kunnen je specifiek advies geven op basis van je individuele behoeften. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie