Afbeelding
Foto via ABN AMRO

Verduurzaming van je woning realiseren

14 april 2023 om 07:53 Partnercontent

De laatste maanden zijn de vaste lasten de pan uit gerezen. Van je woonlasten en energierekening tot aan de dagelijkse boodschappen: alles is duurder geworden. Om hier wat aan te doen, wordt er zelfs al gesproken over overheidsingrijpen in de energievoorziening. Maar voordat het zover is, is het verduurzamen van je huis een goede stap in de richting van lagere maandlasten. Natuurlijk zul je eerst een investering moeten doen om er daarna de vruchten van te plukken. Wil je meer weten over het verduurzamen van je woning? Lees dan verder.

Trends 2023

Ook in 2023 zal de behoefte aan energiebesparing in huis blijven groeien. Er zijn een aantal trends die je kunt opvolgen om je woning te verduurzamen. Wanneer je investeert in dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en triple glas, bespaar je veel energie. Met deze investering blijft je huis warmer en hoef je minder te stoken. Zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp zijn ook een duurzame investering voor je huis én je energierekening. Natuurlijk zullen kleine aanpassingen zoals led-verlichting en het elimineren van sluipverbruik ook een (kleine) invloed hebben op de energierekening. In 2023 zullen huizenkopers een stuk kritischer zijn wanneer ze een huis willen kopen. Kopers kijken vooral naar het energielabel. Een woning met energielabel C zal meer opbrengen dan eenzelfde woning met energielabel G. De trend voor 2023 zal dan ook zijn: verduurzamen, verduurzamen, verduurzamen!

Verduurzaming financieren

Het verduurzamen van je woning is een investering voor de toekomst. Na een aantal jaar zul je er de vruchten van plukken. Maar op het moment van verduurzamen, kan het een hoop geld zijn. Hoe ga je dit financieren? De goedkoopste manier is middels spaargeld. Maar niet iedereen zal genoeg spaargeld hebben om de verduurzaming te betalen. In sommige gevallen is het mogelijk om een persoonlijke lening aan te vragen. Reken vooraf uit wat je te besteden hebt aan de verduurzaming, en hoe je deze investering gaat bekostigen.

Must haves voor de verduurzaming van je woning

Naast isoleren zijn er een paar slimme snufjes die bijdragen aan de verduurzaming van je woning. Deze musthaves zorgen ervoor dat de energierekening lager uitvalt. 

Slimme raamdecoratie: Gordijnen zorgen voor een betere isolering. Maar je kunt ook slimme raamdecoratie koppelen aan een zonnesensor. Deze sensor houdt de sterkte van de zon in de gaten. De gordijnen gaan automatisch dicht als er te veel licht in je huis valt en gaan open als het donker is. Zo blijft de warmte in de winter goed binnen en de kou in de zomer.

Slimme thermostaat: Een slimme thermostaat kun je via je telefoon bedienen. Je kunt hem zo instellen dat de thermostaat uitgaat wanneer je je woning verlaat. Ook weet de thermostaat per seizoen welke temperatuur ideaal is voor je huis. Zo is het nooit meer te warm of te koud in huis. Met een slimme thermostaat kun je tot wel 31% van je energiekosten besparen. 

Led-lampen met sensor: Dat led-verlichting duurzaam is, wist je waarschijnlijk al. Maar led-lampen met een sensor gaan nog een stapje verder. Door dit type verlichting gaat de lamp beperkt aan. Dat is energiezuinig. Als je niet beweegt in de ruimte, en de ruimte dus waarschijnlijk hebt verlaten, gaat de lamp uit. Zo betaal je niet onnodig voor energie die je niet gebruikt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie