Afbeelding
Photo by Diana Polekhina on Unsplash

De tandartspraktijk van de toekomst

25 november 2022 om 11:55 Partnercontent

De toekomst van de tandheelkunde ziet er rooskleurig uit. Razendsnel maken nieuwe innovaties betaalbare mondzorg toegankelijk. Van 3D-geprinte implantaten en AI-chatbots voor patiëntenzorg tot onzichtbare beugels. Zo kan de tandartspraktijk van de toekomst eruit zien.

De tandheelkunde heeft de afgelopen jaren veel veranderingen ondergaan. De gemiddelde Nederlander begrijpt tegenwoordig veel meer van mondzorg dan ooit tevoren. Daarom is er momenteel een grotere vraag naar tandheelkundige diensten, want patiënten zijn niet meer zo bang om naar de tandarts te gaan als vroeger.

Apps en AI voor betere mondzorg

De digitalisering brengt de tandarts dichterbij de patiënt. Steeds meer mensen boeken op deze modernere en handigere manier hun tandartsafspraken. Ook is online boeken voor de tandartspraktijk een efficiënte manier om gegevens bij te houden over het aantal geplande afspraken en de frequentie van tandartsbezoek. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om trends in de mondhygiëne van de bevolking te volgen.

Articifial Intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie, is een belangrijke stap in de ontwikkeling van allerlei apps voor patiëntenzorg. Zulke apps geven patiënten begeleiding en real-time advies via een virtuele tandartsassistent. In de toekomst kunnen deze apps nog geavanceerder worden. Het is niet uitgesloten dat patiënten binnenkort in detail kunnen overleggen met AI-assistenten, die hun tandproblemen kunnen oplossen en behandelplannen kunnen voorstellen.

3D-printing en tandheelkunde

Tandheelkundige implantaten en prothesen worden steeds gewoner en betaalbaarder. Dat hebben we onder meer te danken aan de komst van 3D-printing. Tegenwoordig kunnen we zelfs tandheelkundige implantaten en prothesen produceren. 3D-printing biedt ook gelegenheid tot maatwerk; tandheelkundige implantaten en prothesen kunnen zodanig worden ontworpen dat ze precies in de mond en de kaak van een specifieke patiënt passen.

Afscheid van de traditionele tandartsstoel?

Wie angstdromen heeft vanwege de tandarts denkt ook vaak aan horrorverhalen vanuit de traditionele tandartsstoel. Het schrikt veel patiënten af om een tandartsbezoek te plannen. Heel jammer, want tandverzorging is essentieel voor een goede gezondheid. Sommige praktijken zijn al begonnen de tandartsstoel te vervangen door comfortabelere tandartsbedden. Sommige hebben al ingebouwde massage, warmte en muziek. De tandartsstoel van de toekomst klinkt comfortabeler dan ooit tevoren.

Onzichtbare beugels

Een beugel is voor velen een standaard onderdeel bij de orthodontist. Zo’n beugel is echter ook een duidelijk zichtbare aanwijzing dat iemand orthodontische correcties ondergaat. Dat schrikt sommige mensen af. Dat sociale stigma kan deels worden opgelost met de introductie van onzichtbare beugels. Fabrikanten hebben vrijwel onzichtbare oplossingen ontwikkeld voor gebitscorrecties. Zo’n onzichtbare beugel valt veel minder op dan traditionele beugels, wat meer mensen ertoe kan aanzetten om toch voor zo’n behandeling te kiezen. Naar verwachting zal de populariteit van deze methoden de komende jaren sterk toenemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie