Afbeelding
Shutterstock

Huizenprijzen in Amsterdam lijken iets te stagneren

21 november 2022 om 15:11 Partnercontent

Recent werden de cijfers voor het tweede kwartaal op de Amsterdamse woningmarkt gepubliceerd. Deze cijfers lijken erop te duiden, dat de woningmarkt langzaamaan iets aan het afkoelen is. Om een voorbeeld te geven: een makelaar in Amsterdam verkocht in het tweede kwartaal 1.772 appartementen. Dat betekende een daling van circa 16% ten opzichte van het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal werden 2.108 appartementen via een makelaar verkocht. Waar het aantal verkochte appartementen daalde, nam het aantal verkochte eengezinswoningen juist toe. In het eerste kwartaal werden er 256 verkocht, tegenover 302 in het tweede kwartaal. Een stijging van zo’n 18%! In dit artikel lees je meer over de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt in de regio Amsterdam.

Niet alleen de prijzen van koopwoningen stijgen in Amsterdam 

Het zal geen verrassing zijn, dat niet uitsluitend de prijzen van koopwoningen in de regio Amsterdam fors zijn toegenomen in de afgelopen tien jaar. Ook een verhuurmakelaar in Zaandam en Amsterdam merkt op dat de huurprijzen sterk zijn opgelopen. Waar je in 2012 nog zo’n 19 à 20 euro per vierkante meter betaalde in Amsterdam, ligt die prijs inmiddels rond de 25 euro. De verwachting is niet dat de huurprijs per vierkante meter in de komende maanden sterk terug zal lopen. Kijkend naar Nederland als geheel, dan is een vergelijkbare trend op te merken. Wel geldt hierbij dat Amsterdam fors duurder is: in 2012 betaalde je over Nederland als geheel gemiddeld zo’n 12 à 13 euro per vierkante meter. Op dit moment ligt de gemiddelde prijs tussen de 16 en 17 euro. Zo’n 8 à 9 euro per vierkante meter goedkoper dan in Amsterdam.

Huizenprijzen lijken iets te stabiliseren 

De gemiddelde prijs van een woning in Amsterdam is het tweede kwartaal van dit jaar gedaald. Dit geldt met name voor eengezinswoningen; gemiddeld betaalde je hier in het tweede kwartaal 602.474 euro voor. Dat is een daling van maar liefst 4,4% ten opzichte van de gemiddelde prijs in het eerste kwartaal voor een eengezinswoning in de hoofdstad. Een appartement is het tweede kwartaal duurder dan in het eerste kwartaal: een stijging van 0,5%.

Overbieden blijft vooralsnog de norm in de regio Amsterdam

Wie een huis zoekt in de regio Amsterdam doet er verstandig aan rekening te houden met het feit, dat boven de vraagprijs zal moeten worden geboden. Nog altijd is overbieden de norm in de regio Amsterdam. Dat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld Weesp en Zaandam, ook verder bij Amsterdam vandaan moet vaak een bedrag boven de vraagprijs worden geboden. In 2022 gaat het binnen Amsterdam om een bod wat gemiddeld zo’n 7,3% boven de vraagprijs ligt. Bij een woning met een gemiddelde vraagprijs betekent dit al snel een bedrag van zo’n 35.000 à 45.000 euro. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie