Afbeelding
Foto door Ivan Babydov via Pexels

Hoe werkt de crypto blockchain nou eigenlijk precies?

14 november 2022 om 14:04 Partnercontent

De blockchain is een decentraal netwerk van computers die gegevens vastleggen in een openbaar register. Dit register wordt gedecentraliseerd bewaard op alle computers in het netwerk, waardoor het niet afhankelijk is van een centrale server of autoriteit. Blockchaintechnologie wordt gebruikt om Bitcoin en andere cryptocurrencies te maken en te verwerken.

Aan elkaar gekoppelde blokken

De term blockchain is afgeleid van de manier waarop de gegevens in het register zijn opgeslagen, namelijk in blokken die aan elkaar gekoppeld zijn door cryptografische hashes. Een hash is een unieke code die wordt gegenereerd wanneer een blok wordt toegevoegd aan de blockchain. De hash van een blok bevat de hash van het vorige blok, waardoor een ketting van blokken ontstaat.

Openbare data

De data in een blockchain is openbaar en kan door iedereen worden gecontroleerd. Blockchaintechnologie wordt gebruikt om de integriteit van de gegevens in het register te garanderen. Omdat alle gegevens in het decentrale register opgeslagen zijn, is het onmogelijk om de data te wijzigen zonder dat dit wordt opgemerkt door het hele netwerk. Dit maakt de blockchain een veilige en betrouwbare manier om gegevens te bewaren van bijvoorbeeld jouw chainlink.

Cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn digitale valuta’s die gebaseerd zijn op blockchaintechnologie. Bitcoin, de eerste en bekendste cryptocurrency, werd in 2009 gelanceerd. Cryptocurrencies worden gebruikt als alternatief voor reguliere valuta’s en worden gekocht, verkocht en verhandeld op cryptocurrency-exchanges. Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen ook worden gebruikt om online aankopen te doen bij bedrijven die ze accepteren.

Wallets

Een cryptocurrency-wallet is een apparaat of programma waarmee gebruikers toegang kunnen krijgen tot hun cryptocurrency-balans. Een cryptocurrency-wallet bevat de private keys van de gebruiker, waarmee de gebruiker toegang heeft tot zijn of haar cryptocurrency. Cryptocurrency-wallets kunnen worden geïnstalleerd op een computer, telefoon of online.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie