Afbeelding
Foto door form PxHere

Spaarrente voorlopig nog niet omhoog bij Knab

7 november 2022 om 09:29 Partnercontent

Financiën zijn voor de meeste mensen vrij ingewikkeld. Er komt van alles bij kijken en alles heeft weer verband met elkaar. De verkeersvergelijking van Fisher die mogelijk wat kan zeggen over de inflatie, wat op zijn beurt weer het monetair beleid kan bepalen en dat bepaalt dan weer de hoogte van de hypotheek die jij kunt nemen. Kortom; veel om aan te denken en veel complexe materie. Vandaag willen we je een beetje meenemen in die complexe materie, maar dan op een begrijpelijke manier. We gaan je namelijk uitleggen waarom de spaarrente de komende tijd nog niet omhoog zal gaan bij de van Nederlandse komaf bank, Knab. We vertellen je over de keuzes die financieel directeur Mike de Boer en zijn CEO Nadine Klokke hebben gemaakt en meer. Klaar voor? Dan gaan we snel vertellen over de ins and outs en het mogelijke effect van deze gebeurtenissen. Een oordeel over Knab zakelijk vind je overigens op de link. 

Beleggen als banken

Banken zijn, nog meer dan wij Nederlandse burgers, onderhevig aan allerlei wet- en regelgeving. Zo geldt dat ook voor het beheren van de spaartegoeden. De banken moeten van die spaartegoeden verplicht een deel in een veilige belegging investeren. Knab doet dat in consumenten hypotheken, hetgeen als een redelijk veilige investering wordt gezien door velen. We weten allemaal dat de rentes op de hypotheken de afgelopen jaren zeer laag zijn, dit maakt het rendement van Knab hierop ook relatief laag. Hetzelfde geldt nu de rentes langzaam oplopen, maar er minder hypotheken worden afgesloten gezien de macro-economische situatie. De rest van het beheerde geld van een bank, het gedeelte dat de bank niet belegt, wordt gestald bij de ECB. Ook dit is weer verplicht.

ECB en rente

Vanwege het feit dat het beheerde geld dat niet belegd wordt, moet worden gestald bij de ECB, maakte de banken daar verlies op. Dit komt omdat de ECB de rente naar een dieptepunt heeft gebracht; de banken hun rendementen kelderden flink met dit beleid. Nu de rente de afgelopen tijd is verhoogd, tot wel twee keer toe, geeft dit iets meer ruimte voor Knab. Als reactie op die ruimte heeft de bank de negatieve rentes kunnen afschaffen voor hun klanten, waar ze al enorm blij mee zijn. 

Komende tijd

Aangezien de bank Knab eerst te kampen heeft gehad met de lage rentes op de hypotheken en het verlies op hun uitgezette spaartegoeden bij de ECB, heeft zij een flinke inhaalslag te maken. Nu zij de negatieve rentes voor de klanten heeft kunnen afschaffen, zit er voorlopig even niet meer in. Naast deze inhaalslag die moet gemaakt worden wat betreft het rendement, heeft de bank namelijk ook nog allerlei andere kosten. Deze kosten hebben vooral te maken met het prettig maken van bankieren voor de klanten. De optimale bankier ervaring aanbieden voor klanten, dat is waar Knab naar streeft. Of dat gaat lukken en of de rente in de nabije toekomst toch nog verhoogd kan worden bij Knab, zal de tijd uitwijzen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie