Afbeelding
Foto aangeleverd

Waarom kiezen voor een amberboom?

27 september 2022 om 16:41 Partnercontent

Is je woning voorzien van een prachtige tuin? Dan willen we je feliciteren, want in een drukbevolkt land als Nederland is het redelijk bijzonder om een tuin in bezit te hebben. Wanneer je dan een tuin hebt, dan moet je hier ook optimaal gebruik van maken. Gelukkig kun je dit bewerkstelligen door meer groen in je tuin te zetten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je tuin op te fleuren met een mooie amberboom. Maar waarom is deze boom dan een waardevolle toevoeging aan je tuin? In deze tekst zullen we dat uitleggen. 

Ze blijven het hele jaar mooi

Een amberboom blijft, in tegenstelling tot vele andere bomen, het gehele jaar mooi. Je kunt dus in alle seizoenen van de boom genieten. Wanneer je dit vergelijkt met andere bomen in de tuin, dan is het natuurlijk mooi om dat verschil in de winter te zien. De boom blijft het hele jaar mooi en gaat ook steeds van kleur veranderen. In de zomer en lente heeft de amberboom groen blad. In de herfst komen hier vervolgens verschillende tinten bij. De veelvoorkomende tinten zijn rood, oranje en geel. Het is bijzonder leuk om die veranderingen te observeren. 

Ze kunnen in elke tuin worden geplaatst

In Nederland heb je verschillende soorten tuinen. De omvang van de tuin is voor de amberboom niet heel relevant. In principe kan deze in elke tuin worden geplaatst. Woningbezitters met grote tuinen en kleine tuinen kunnen dus genieten van deze boom. Hij kan ook geplant worden in verschillende bodemsoorten en dat is ook praktisch. Het is immers zeer frustrerend wanneer je een mooie boom hebt gekocht, maar dat vervolgens blijkt dat deze niet in de grond kan worden geplant. Bij de amberboom komt dit probleem zelden voor. 

Weinig onderhoud nodig

Ben je het type dat het wel leuk vindt om een tuin te hebben, maar heb je minder met het onderhouden van de tuin? Ook dan is de amberboom speciaal voor jouw tuin gemaakt. De boom heeft namelijk bijzonder weinig onderhoud nodig. Er vallen namelijk weinig bladeren van de boom af. Uiteraard is er wel enige onderhoud nodig, maar in vergelijking met andere bomen is dit relatief weinig. 

Verschillende soorten amberbomen

Elk mens heeft een andere smaak en iedereen kan de tuin met een amberboom een andere stijl geven. Er zijn namelijk verschillende soorten amberbomen te koop. Je kunt bijvoorbeeld voor het soort Liquidambar worplesdon gaan, maar ook voor een Liquidambar styraciflua. Elk type boom heeft zijn unieke kenmerken en kijk bij de aankoop dan ook goed wat het beste bij je past. Bij veel webshops wordt duidelijk aangegeven wat de voordelen en nadelen van alle soorten zijn. Op basis van die kennis kun jij vervolgens een weloverwogen beslissing nemen. 

Enkele aandachtspunten

In de voorgaande alinea’s hebben we de voordelen van de amberboom besproken. Toch zijn er ook enkele punten waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van deze boom. 

- Ze worden niet zo hoog als in Amerika

Amerikaanse amberbomen kunnen soms wel 45 meter hoog worden. Wil jij ook graag de amberboom tot 45 meter laten groeien? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want dit is niet mogelijk in het Europese klimaat. Plant je de boom in je eigen tuin? Dan wordt deze sowieso niet hoger dan 20 meter. 

- Regelmatig snoeien

Het is aan te raden om de boom regelmatig te snoeien, want daarmee heb je zelf invloed op de lengte en de omvang van de boom. Je kunt de boom natuurlijk lekker zijn gang laten gaan, maar dan heb je de groei na verloop van tijd niet meer in de hand. We raden je dus aan om regelmatig te snoeien. Daarmee houd jij controle over de omvang en lengte van de boom. Deze klus kun je overigens ook uitbesteden aan een expert. 

- Laat je goed adviseren

Je moet goed nadenken over de aankoop van de boom, want bij impulsieve beslissingen ga je misschien spijt krijgen. Het is immers een investering voor de lange termijn. Laat je om die reden ook goed adviseren door de verkoper in een fysieke winkel. Koop je de boom liever in een webshop? Neem dan contact op met de klantenservice. Veel webshops hebben tegenwoordig een intern chatsysteem en via dat systeem kun je snel in contact komen met een medewerker. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie