Afbeelding
Foto Pexels

Een testament is belangrijker dan ooit tevoren

22 augustus 2022 om 12:53 Partnercontent

Niemand denkt graag na over zijn of haar eigen overlijden. Maar soms is het wel verstandig om te overwegen hoe het jouw nabestaanden vergaat wanneer jij er niet meer bent. Dat doe je gedeeltelijk voor jezelf, maar toch vooral voor je mensen die het dichtst bij je staan. Helaas leeft het idee dat een testament ouderwets is. Voornamelijk jongere generaties nemen het allemaal niet zo serieus, met alle gevolgen van dien. Om problemen te voorkomen is het absoluut de moeite waard om jouw situatie een keer door te nemen met een notaris. 

  1. Moderne overeenkomsten tussen partners zijn vaak niet genoeg

Nog niet zo lang geleden was trouwen voor geliefden eigenlijk de enige optie om hun leven samen door te brengen. Tenminste, wanneer ze niet met de nek aangekeken willen worden door de rest van de gemeenschap. Inmiddels is dat gelukkig allemaal anders. We hebben veel meer vrijheden en daar maken we graag gebruik van. Maar meer vrijheid vraagt ook om meer oplettendheid. Want je krijgt er automatisch een aantal verantwoordelijkheden bij. Het geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract zijn geen één op één vervangers voor het huwelijk. Dat heeft consequenties voor de afwikkeling van de nalatenschap. 

  1. Weet je zeker dat jouw partner je erfgenaam is?

Normaal gesproken zijn je partner en je kinderen je voornaamste erfgenamen. Door te trouwen regel je dit automatisch. Maar het is allemaal veel minder vanzelfsprekend bij een geregistreerd partnerschap. Om elkaars erfgenaam te worden dien je speciale clausules in te vullen. Wanneer je geen kinderen hebt gaat de nalatenschap bij het overlijden automatisch naar de ouders of naar andere naaste familieleden. Een samenlevingscontract geeft je niet eens de optie om elkaars erfgenaam te zijn. Wanneer jij en je partner een van deze constructies gebruikt is het extra verstandig om na te denken over het opstellen van een testament. 

  1. Een testament geeft rust en zekerheid

Leven met van alles aan je hoofd leidt uiteindelijk tot meer stress. Het opstellen van een testament geeft je één onderwerp minder om je zorgen over te maken. Je leeft in de wetenschap dat jouw bezittingen na je overlijden bij de juiste personen terechtkomen. Bovendien leidt het ontbreken van een testament regelmatig tot geschillen tussen nabestaanden. Je voorkomt dit allemaal door duidelijkheid te schappen. Maak een afspraak bij een notaris en laat je testament opstellen. Het kost slechts weinig moeite en je krijgt er veel rust en zekerheid voor terug. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie