Afbeelding
Foto Freepik

Het belang van een goede installatie en onderhoud van airco’s

18 augustus 2022 om 12:40 Partnercontent

Een airco is dé oplossing om het gehele jaar een prettige temperatuur in huis te creëren. Dat betekent naast verkoeling ook verwarming. Het is een echte uitkomst voor zowel de warmere als koelere dagen in Nederland. Zo verwarm je ook nog eens een stukje duurzamer dan met een cv-ketel. Goed onderhoud van een airco is echter wel zeer belangrijk om voor een lange tijd van deze voordelen te mogen genieten. 

Airco installeren

Er zijn verschillende zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij het plaatsen van een airco. De plek waar de airco zal worden geplaatst is bijvoorbeeld van groot belang. Daarnaast moet de muur/wand waaraan de airco wordt bevestigd sterk genoeg zijn. Ook is het belangrijk dat een airco een goede afstand staat van warmtebronnen. Denk hierbij aan de zon of een verwarming. Dichtbij een raam zou bijvoorbeeld geen goede plek zijn voor een airco. Wanneer een airco te dichtbij een warmtebron staat, moet een airco extra hard werken om dezelfde resultaten te leveren. Een ander aandachtspunt bij de installatie van een airco is dat de efficiency zo hoog mogelijk moet zijn. Dat gebeurt door de airco zo hoog mogelijk op te hangen. Houd hierbij wel rekening met 15 centimeter speling tussen de airco en het plafond. Voordat de airco daadwerkelijk geïnstalleerd wordt, doe je er goed aan om je te laten adviseren door een vakman. Een gecertificeerde monteur kan u ook adviseren over de juiste airconditioning voor jouw wensen en weet vervolgens exact hoe de airco geïnstalleerd moet worden.

Airco onderhouden

Naast een juiste installatie is onderhoud aan de airco ook zeer belangrijk. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat storingen en andere dergelijke problemen worden voorkomen. Dat heeft een positief effect op de levensduur van de airco. Als je op tijd bij een storing bent, is de kans op schade namelijk aanzienlijk minder. Daarnaast is regelmatig onderhoud ook op gebied van duurzaamheid en efficiëntie belangrijk. Wanneer een airco bijvoorbeeld niet meer optimaal werkt, kan dat leiden tot onnodige energieverspilling en dat is zonde. Regelmatig onderhoud zorgt er ook voor dat jouw gezondheid en die van jouw huisgenoten niet in het gedrang komt. Een gevolg van slecht onderhoud kan zijn dat stof en bacteriën makkelijker verspreid worden. Om dit te voorkomen is regelmatig onderhoud van groot belang.

Hoe kan de airco worden onderhouden?

Maar wat is regelmatig onderhoud precies voor airco’s? Hoe vaak moet het en wat moet er precies gebeuren? Een airco hoeft niet ieder jaar nagekeken te worden. Regelmatig onderhoud voor een airco is om het jaar. De airco wordt dan gecheckt op gebreken en wordt schoongemaakt als dat nodig is. Er wordt dan bijvoorbeeld stof en vuil verwijderd om zo problemen aan de airco te voorkomen. Reiniging kan erg handig zijn zodra je merkt dat de airco de ruimte niet meer zo goed lijkt te koelen als eerst. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de airco ineens hardere of andere geluiden maakt dan voorheen. Wat voor onderhoud je nodig hebt, hangt af van het type airco. Iets dat bij alle airco’s moet gebeuren is het vervangen of schoonmaken van de filters. Ook moet eens in de twee jaar het koelmiddel in de airco bijgevuld worden.

Airco onderhoud uitbesteden

Het onderhouden van een airco klinkt als een heel werk en dat is misschien ook wel zo voor jou, maar voor een ervaren specialist behoort het tot de dagelijkse werkzaamheden. Hoewel het mogelijk is om de airco zelf te onderhouden, is het verstandig om dit aan een ervaren specialist over te laten. Hierdoor voorkom je dat de airco niet beschadigd raakt of dat de instellingen verkeerd worden afgesteld. De juiste manier van schoonmaken en onderhouden is van groot belang voor de effectiviteit en de levensduur van de airco. Als je dus van plan bent de airco zelf te onderhouden, is het erg belangrijk dat je precies weet wat je doet. Een vakman bij een organisatie met veel kennis van airco’s zoals Feenstra heeft veel kennis over het onderhouden van airco’s. Door jouw airco professioneel te laten onderhouden wordt de kans op problemen en storingen geminimaliseerd en vermijd je de kans om je garantie te verliezen zodra je zelf aan de slag gaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie