Afbeelding
Foto Pixabay

De markt vraagt steeds meer om VCA-certificering

11 augustus 2022 om 16:08 Partnercontent

Werk je in een sector als de bouw, de elektrotechniek of de (petro)chemische industrie? Dan weet je waarschijnlijk maar al te goed dat er aanzienlijke risico’s bestaan op de werkvloer. Basiskennis over die risico’s is daarom belangrijk en er is dan ook een grote behoefte ontstaan aan het opdoen en kunnen aantonen van die basiskennis. Daarom sturen steeds meer bedrijven sturen hun personeel op cursus bij gespecialiseerde opleiders als VCANederland en zetten zichzelf ook in om als bedrijf VCA-certificering te bemachtigen.

Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers

Helaas geven de Nederlandse statistieken omtrent bedrijfsongevallen alle reden om VCA-certificering belangrijk te maken. Nog steeds zijn er jaarlijks in Nederland zo’n 200 duizend geregistreerde ongevallen op de werkvloer. Daar raakt in 4.300 gevallen iemand bij gewond en is zestig gevallen valt er zelfs een dodelijk slachtoffer bij. Dit soort statistieken liggen ook ten grondslag aan het ontwikkelen van VCA. Die stap werd in 1994 gezet door aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven, die samen een toetsingssysteem ontwierpen dat ervoor moest zorgen dat de veiligheid in hun sectoren gecontroleerd kon worden. Dit systeem werd de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers genoemd, afgekort tot VCA. 

Markt vraagt om VCA

Anno 2022 is het belang en de populariteit van VCA enorm. De grote behoefte om het risico op bedrijfsongevallen te verkleinen maakt dat de markt steeds meer vraagt om VCA-certificering, waardoor het ook om commerciële redenen van levensbelang is geworden voor bedrijven. Als opdrachtgevers er steeds vaker voor kiezen om hun klussen alleen uit te besteden aan partijen die in het bezit zijn van VCA-certificering, prijs je jezelf als partij die dat niet heeft uit de markt. Voor individuele werknemers is het ook van waarde om een VCA-diploma op zak te hebben, omdat dit een voordeel kan opleveren bij het solliciteren binnen de branche. Ook daarbij wordt immers steeds vaker om dat diploma gevraagd.

Verschillende cursussen

Het met succes afleggen van de VCA-cursus leidt tot het bemachtigen van een VCA-diploma, maar het is van belang om te weten dat er verschillende versies van de cursus bestaan. De meestvoorkomende versie is de basiscursus VCA, oftewel B-VCA. Deze is gericht op werknemers in organisaties met verhoogde veiligheidsrisico’s. Tijdens deze cursus doe je de nodige basiskennis op over veiligheid, gezondheid en milieueffecten rondom werkzaamheden op de werkvloer. Voor leidinggevenden en zzp’ers in de risicovolle branches is er de VCA-VOL-cursus. Dit staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden en richt zich meer op de verantwoordelijkheden van leidinggevenden. Daarnaast bestaat er ook nog een aparte versie van de VCA-cursus voor intercedenten in de uitzendbranche. In de meeste gevallen wordt de cursus klassikaal gegeven, eventueel op locatie bij bedrijven, waarbij de cursus ook afgestemd kan worden op wat relevant is voor het bedrijf. Maar ook zelfstudie en e-learning behoren tot de mogelijkheden.

Niet alleen als bedrijf, maar ook als medewerker zet je jezelf dus in toenemende mate buitenspel als je niet de moeite neemt om die VCA-certificering of dat VCA-diploma te behalen. Maar los van dit commerciële belang, is het vooral belangrijk om zelf goed op de hoogte te zijn van de risico’s waar je aan blootgesteld wordt, om vervelende ongelukken met alle gevolgen van dien te voorkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie