Afbeelding
Foto Pexels

De verduurzamingsplannen voor 2030

12 juli 2022 om 14:08 Partnercontent

Duurzaam wonen moet voor iedereen beschikbaar zijn. Dát is de insteek van de nieuwe plannen van minister de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening. De verduurzamingsplannen voor 2030 moeten daarvoor zorgen. Maar wat houden die plannen nou precies in? En wat betekent dat voor jou? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Het Nationaal Isolatieprogramma

Woningen verduurzamen gaat niet over één nacht ijs. Het Nationaal Isolatieprogramma richt daarom op de eerste belangrijke stap: het terugdringen van onze energiebehoefte door goede woningisolatie. Dat betekent dat voor 2030 maar liefst 2,5 miljoen woningen beter geïsoleerd moeten worden. Niet alleen koopwoningen, maar ook huurwoningen in Amstelveen komen hiervoor in aanmerking. 

Naast het terugdringen van de energievraag, moet ook de energielevering verbeterd worden. Het kabinet heeft hiervoor een bijmengverplichting voor groen gas afgekondigd. Verder worden er de komende jaren 1 miljoen hybride warmtepompen geïnstalleerd in bestaande bouw.

Betaalbaar voor iedereen

Om het verduurzamen van de woning voor iedereen betaalbaar te maken, zal het kabinet flink moeten investeren om financiële drempels te verlagen. Het kabinet richt zich daarbij ook echt op mensen met een kleinere portemonnee. Dankzij de financieringsmogelijkheden kunnen ook zij hun woning verduurzamen. Dat is goed voor het klimaat, maar voorkomt ook een hoge energierekening. De Jonge: “De plannen vragen om forse investeringen van overheden, instellingen, bedrijven en mensen. Iedereen moet hieraan mee kunnen doen. Ook mensen met een kleine portemonnee en kleine bedrijven en instellingen”.

Subsidies en tegemoetkoming

Alle verduurzamingsplannen, de subsidies en de communicatie naar bedrijven en particulieren kost ook gemeenten veel geld. Het kabinet zal gemeenten daarom tegemoetkomen in de kosten. Voor woningeigenaren zijn subsidies beschikbaar om te investeren in isolatiemaatregelen. Deze subsidies bestonden al, maar zijn met het oog op de verduurzamingsplannen, verhoogd. 

Het Warmtefonds voorziet in mogelijkheden voor het financieren van je isolatiemaatregelen. Door de voorwaarden van energiebespaarleningen en hypotheken te verbeteren, kunnen meer mensen meedoen. Voor mensen die normaal niet of weinig geld kunnen lenen, wordt het mogelijk om tegen een 0%-rentetarief geld te lenen om hun woning te verduurzamen. Dankzij de verhoogde subsidies is het vanaf nu ook mogelijk om voor één isolatiemaatregel subsidie te krijgen.

Maar hoe zit het dan met huurwoningen?

Een tijdje geleden sprak het kabinet met woningcorporaties af dat zij vanaf 2028 woningen met een slecht energielabel zouden uitfaseren. De de nieuwe verduurzamingsplannen gaat het kabinet een stapje verder: Vanaf 2030 mogen zowel woningcorporaties als particuliere verhuurders geen woningen meer verhuren met energielabels E, F en G. We hebben het dan om 580.000 huurhuizen. Woningcorporaties moeten de komende jaren dus alles op alles zetten om deze woningen voldoende te verduurzamen om een beter energielabel te krijgen. Zij worden hierin door het kabinet gestimuleerd door het verlagen van verhuurderheffing. Over het inzetten van extra middelen uit de Verhuurderheffing worden afspraken gemaakt. Ook hierin ligt de focus op het verduurzamen woningen die slecht geïsoleerde zijn. 

Check je energielabel

Om te controleren of jouw huurwoning in aanmerking komt voor het verbeteren van de isolatie, kun je het energielabel van je woning opvragen. Heeft je woning een E, F of G label? Dan kan de woningcorporatie je informeren over de verduurzamingsplannen die zij de komende jaren zullen uitvoeren.

Uiteraard kun je ook zelf aan de slag met isolatiemaatregelen en het verduurzamen van de woning. Doe dit in overleg met de verhuurder van de woning, voor het beste en meest efficiënte resultaat. Het verbeteren van de isolatie van je woning is een investering die je op den duur zeker terugverdient. Doordat je energievraag omlaag gaat, bespaar je maandelijks energiekosten. En dat terwijl je een steentje bijdraagt aan het beschermen van het klimaat. Win-win! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie