Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

De beste tips voor het onderhouden van je centrale verwarming

Partnercontent

Het onderhouden van een cv installatie in huis is niet alleen een taak van een ketelmonteur tijdens de jaarlijkse cv ketelservice van je cv ketel onderhoudscontract, maar is een continu proces. Dit hoeft je niet veel tijd te kosten; je kunt je cv installatie het hele jaar door laten werken en ketelstoringen voorkomen met slechts een paar eenvoudige tips. De volgende adviezen helpen namelijk goed bij het onderhouden van je centrale verwarming en zal dus de nodige problemen voorkomen! 

Waterdruk

Huishoudelijke watersystemen moeten doorgaans een waterdruk hebben van één bar, of tussen één en twee bar. Dit wordt meestal duidelijk aangegeven op de manometer - er kan een groene driehoek zijn om veilige drukniveaus te illustreren. Als je druk onder of boven de aanbevolen veilige niveaus ligt, zoek dan het internet naar het opnieuw op druk brengen van ketels. Eventueel kun je hiervoor ook een deskundige inschakelen. 

Radiatoren

Zet je centrale verwarming aan en voel je radiatoren. Zijn ze helemaal warm, of zijn er koude plekken? Een kleine koude vlek lijkt misschien niet zo’n groot probleem, maar het suggereert dat je centrale verwarmingssysteem niet zo efficiënt werkt als het zou kunnen en dat je mogelijk onnodig geld verspilt. Online vind je veel informatie over hoe je dit probleem kunt oplossen, zo kun je hierover bijvoorbeeld video’s vinden op YouTube. Daarnaast kun je natuurlijk tevens een specialist inhuren om ervoor te zorgen dat je radiatoren overal warmte uitstralen.

Waakvlamlampje

De schoonste en meest efficiënte manier om gas te verbranden is met een blauwe waakvlam. Oranje of gele waakvlammen zijn aanzienlijk koeler dan blauwe waakvlammen en zijn ook aanzienlijk gevaarlijker – gele en oranje vlammen duiden op onvolledige verbranding en kunnen leiden tot roet, rookschade en zelfs het vrijkomen van dodelijk koolmonoxide. Als je waakvlam niet blauw is, kijk dan op het internet over oranje en gele waakvlammen. 

CO- en rookmelders

Je moet CO-detectoren plaatsen in alle kamers met gastoestellen, ongeacht hoe goed de ketel en toestellen zijn onderhouden en hoe regelmatig ze worden onderhouden. Koolmonoxide is geur- en kleurloos. De enige manier om het te detecteren voordat je er ziek van wordt, is door te investeren in een koolmonoxidemelder. Je moet ook rookmelders plaatsen en regelmatig testen. Monteer deze op elk niveau van je huis en in elk bijgebouw met elektrische apparaten.

Leidingisolatie

Leidingisolatie is een eenvoudige en betaalbare oplossing voor energie-efficiëntie - het warme water in je sanitair blijft warm, zelfs als je huis koud is. Maar het isoleren van de leidingen is niet alleen een goede manier om geld te besparen op je energierekening - het voorkomt ook bevroren leidingen, die een onhoudbare belasting van je centrale verwarming kunnen veroorzaken. 

Cv-timers

Denk na over wanneer je in huis bent en wanneer je cv en warm water aan moet staan, en stel je timers zo in dat je ketel werkt wanneer jij dat wilt en uitschakelt wanneer je hem niet nodig hebt. Ketels kunnen het meerdere keren per dag aan en uitzetten aan zonder schade op te lopen. Omgekeerd heeft een ketel die constant aan het werk is, meer kans om kapot te gaan of oververhit te raken.

advertentie