Afbeelding
Foto Pexels

Handige en snelle schoonmaaktips voor ieder druk gezin

Partnercontent

Het huishouden houdt nooit op. Ben je nét klaar met schoonmaken, ligt het volgende alweer op je te wachten. Hierdoor lijkt het soms een ondankbare klus te zijn. Echter wel eentje waar je de nodige tijd in moet steken. Een schone woning draagt immers bij aan de gezondheid, verhoogt het comfort en is prettiger om bezoek in te ontvangen. Maar hoe zorg je ervoor dat het huishouden op orde blijft als je zelf vrij weinig tijd hebt om hiermee aan de slag te gaan?

Het zal niemand zijn ontgaan dat we door de jaren heen steeds drukker zijn geworden. Vroeger was de rolverdeling duidelijk. De vrouw zorgde voor de kinderen en het huishouden en de man bracht brood op de plank. Als je het ons vraagt natuurlijk geheel ouderwets, maar het was wel duidelijk. Inmiddels is dat minder. Mannen en vrouwen werken steeds vaker dezelfde uren. Hierdoor moeten huishoudelijke taken verdeeld worden. Ook nog het hele weekend schoonmaken na een drukke werkweek is dan ook niet iets waar je op zit te wachten. Zeker niet wanneer je ook nog gewoon leuke dingen met de kinderen wilt doen of zelf wat extra wilt ontspannen. Gelukkig hoeft het huishouden helemaal niet veel tijd in beslag te nemen. Met de volgende handige en snelle schoonmaaktips houd jij weer meer tijd om handen en ziet het huis er altijd netjes uit. 

Houd de keuken goed bij 

De keuken is misschien wel de meest gebruikte ruimte in het hele huis. Tevens de ruimte die het snelst vies wordt. Alleen al tijdens het bereiden van een simpele boterham zitten er al genoeg kruimels en eventueel beleg op het aanrecht. Stel je nu eens voor dat je ook nog eens het fornuis gebruikt. Daarom is het belangrijk dat je de keuken tussendoor goed bijhoudt en ook je huisgenoten leert om dit te doen. Even snel borden afwassen en in de vaatwasser plaatsen, een doekje over het aanrecht of het fornuis halen en snel opruimen. Op die manier blijft de keuken gewoon netjes en bespaar je veel tijd en moeite op de lange termijn. 

Let op met wat je in de gootsteen deponeert. Veel mensen gebruiken de gootsteen nog altijd als een afvalputje en schuiven hier zo allerlei etensrestjes in. Een gootsteen verstopt in de keuken wil je echter niet hebben. Dat neemt alleen maar extra werk en tijd in beslag. 

Doe iedere dag een klein beetje

In veel gezinnen waarbij de ouders allebei werken zien we dat ze de meeste dingen in het weekend doen. Helaas blijft er hierdoor weinig ruimte over voor ontspanning. Probeer daarom niet alles in één dag te proppen, maar doe iedere dag een klein beetje. Probeer eventueel een schoonmaakschema te maken. De ene dag besteed je even wat tijd aan de was, dan de badkamer, de slaapkamers, enzovoorts. Op die manier hoeft er in het weekend maar weinig gedaan te worden en kost het je iedere dag maar enkele minuten tot maximaal een half uur. 

advertentie