Afbeelding
Foto Pexels

Is duurzame kleding iets waar we bewust mee bezig zijn?

3 mei 2022 om 13:57 Partnercontent

Het is een van de grootste trends van dit moment: voor elke outfit die we dragen, proberen we het toch ietsje beter te doen, van biologisch tot duurzaam. Maar is duurzaam echt een term die we als consument graag willen horen? Moet een kledingstuk niet gewoon goedkoop zijn en lekker zitten. Sta je er wel eens bij stil als je in Amstelveen aan het kleding shoppen bent, waar het betreffende shirt of paar schoenen vandaan komt en wie het gemaakt heeft? 

We zijn weer blij dat we nu lekker kunnen winkelen in het centrum van Amstelveen. Dat was een jaar geleden wel anders toen we alleen op afspraak naar bijvoorbeeld een kledingwinkel konden gaan en we maar een beperkt aantal klanten in de winkel mochten ontvangen. 

Zomerkleding

Ben je lekker aan het winkelen dan roepen de aanbiedingen vanuit de etalage je toe. In eerste instantie zal het model, de kleur en de prijs je impuls tot aankoop bepalen. Veel zomerse kleding is van kunststof gemaakt. Vaak staan we er niet bij stil dat deze kleding slecht of niet afbreekbaar is, wanneer de draagtijd er uiteindelijk op zit. 

Synthetisch

Kleding die gemaakt zijn van synthetische stoffen zijn een zware belasting voor het milieu. Ze hebben de eigenschap dat ze nauwelijks afbreekbaar zijn.Het materiaal zorgt voor een extreem vervuilende industrie. Daarnaast is het zeker belangrijk om eens stil te staan hoeveel water er wordt gebruikt om één spijkerbroek te maken. Zo werd en wordt er bij de productie van katoen veel met gif zoals pesticiden gewerkt. Ook is er veel water nodig om de katoenplant te laten groeien. Zo is onderzocht dat voor het maken van één spijkerbroek zo’n 8000 liter water nodig is. 

Biologisch katoen

Wanneer je toe bent aan nieuw mannen ondergoed kies dan eens voor een milieuvriendelijke variant op basis van biologisch katoen. Een merk dat zich hard maakt voor eerlijk ondergoed is Undiemeister. Het uiterst comfortabel zittend materiaal wordt met zorg gemaakt en heeft een optimaal ademend vermogen. Het mooie aan dit merk is dat het zo Co2 neutraal mogelijk geproduceerd wordt. Tevens kan dit ondergoed na z’n eerste levensloop bijna geheel gerecycled worden. Hoe mooi is dat. 

Tweede kans

Nu hergebruik en recycling meer van deze tijd zijn, beseffen we dat de wegwerpmaatschappij niet meer van deze tijd is. Dat is te zien aan de mate waarin voorwerpen en verpakkingen zoals kleine plastic flesjes niet meer klakkeloos weg worden gegooid. Hetzelfde geld voor bijvoorbeeld meubels en kleding. Vaak kunnen deze best nog een ‘rondje’ mee. Niet voor niets heeft Nederland een zeer dicht netwerk aan kringloopwinkels waar gebruikte meubels en kleding een dankbare plek vinden. Zo zijn er in Amstelveen en omstreken diverse partijen die goede gebruikte kleding inzamelen en deze een dankbare bestemming elders op de wereld geven. Elders blijkt in deze tijd ook heel dichtbij te zijn. In heel Nederland maar ook in Amstelveen zijn er inzamelingsacties geweest voor vluchtelingen uit Oekraïne. Die konden zelf maar weinig spullen meenemen en zijn maar wat blij met een mooie broek of babykleertjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie