Afbeelding
Foto: Shutterstock

Goud en zilver veilige haven bij verder oplopende beurskoersen

14 oktober 2021 om 07:14 Partnercontent

Wie al enige tijd actief is op de beurs, weet dat goud en zilver als veilige havens worden gezien in periodes dat er een correctie plaatsvindt. De koers van goud stijgt op het moment dat de koersen van aandelen dalen. Het maakt dat een correctie op de beurs een goed moment kan zijn om goud verkopen te overwegen. Na de verkoop van goud kan het vrijgekomen vermogen gebruikt worden om aandelen tegen een relatief lage koers in te kopen, in de hoop dat de correctie snel gevolgd wordt door een herstel. Ook de prijs van zilver stijgt vaak op het moment dat het sentiment op de beurs verandert.

Goud verkopen na een beurscorrectie

Er zijn verschillende manieren waarop je goud kunt verkopen als de koers van dit edelmetaal fors gestegen is na een beurscorrectie. Je kunt bijvoorbeeld een wisselkantoor in de stad bezoeken op goud in te wisselen. Kijk eens op de website van een bedrijf gespecialiseerd in goud inkoop, om te zien welke koers geboden worden. Houd er rekening mee, dat de koers bij zo’n wisselkantoor af zal wijken van de koers die je online vindt op een algemene website. Immers, het wisselkantoor moet handelen verrichten om de transactie te kunnen voltooien. Vaak zitten de kosten voor de transactie verwerkt in de lagere goudprijs.

Goud kopen voorafgaand aan een beurscorrectie

De wijze waarop je goud verkoopt bij een forse stijging in de prijs kan ook gebruikt worden om goud te kopen. Bezoek een wisselkantoor in de stad, of koop online certificaten. Het voordeel van online certificaten is logischerwijs dat je geen omkijken hebt naar het beveiligen van het fysieke goud. Andersom vinden veel mensen het prettig om het goud aan te kunnen raken als zij hierin geïnvesteerd hebben.

DNB waarschuwt voor mogelijke correctie

Onlangs nog waarschuwde De Nederlandse Bank dat het positieve sentiment op de beurs snel kan omslaan naar een negatief sentiment. Dit leidt ertoe dat veel beleggers hun aandelen zullen verkopen, wat de koers van aandelen doet dalen. Ook kan het zorgen voor paniek, zeker onder jonge beleggers die niet eerder te maken hebben gehad met een serieuze beurscorrectie. Tijdens de uitbraak van de pandemie, in het voorjaar van 2020, was er ook sprake van een correctie. Dat was het moment waarop veel nieuwe beleggers instapten in de markt. In een paar weken tijd daalde de koers van verschillende bedrijven met meer dan 10 tot zelfs 20 procent. Een dergelijke correctie kan nu opnieuw plaatsvinden, als bijvoorbeeld besloten wordt om de rente te verhogen. Dit maakt het minder aantrekkelijk om te beleggen, daar sparen een veiliger alternatief is. Daarbij wordt het voor bedrijven lastiger om te investeren, daar een lening duurder wordt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie