Afbeelding
Foto door polardaustin form PxHere

Amstelveen loopt voorop met gratis wifi

20 september 2021 om 08:14 Partnercontent

Amstelveen staat in de top 10 steden met de meeste wifihotspots van Nederland. Met bijna 12 duizend plaatsen om gratis in te loggen, is er ruim één openbaar netwerk per tien inwoners. En dat is enorm veel in verhouding met de rest van het land.

Met apps zoals Wiman of Instabridge kun je deze wifihotspots en hun wachtwoord gemakkelijk vinden. Natuurlijk zijn er de bekende plaatsen zoals in het overdekte winkelcentrum van Stadshart of Grand Hotel Amstelveen, maar ook bij Eye Wish Opticiens en zelfs bij Jan thuis in het Keizer Karelpark.

Omdat dit soort apps afhankelijk zijn van gebruikers die de gegevens invullen, zal echter niet alle informatie kloppen. Hopelijk heeft Jan al een nieuw wachtwoord ingesteld. En je moet uiteraard niet vergeten dat het niet veilig is om zonder VPN gebruik te maken van deze netwerken.

Veilig internetten via gratis wifihotspots

Als je op een netwerk gaat waar alle gebruikers dezelfde login gebruiken, of nog erger, geen wachtwoord nodig hebben, dan kunnen andere gebruikers met je meekijken. Over het algemeen zijn andere gebruikers te druk bezig met hun eigen bezigheden om op te merken dat je er bent. Maar oplichters maken graag gebruik van openbare netwerken om het internetverkeer van nietsvermoedende gebruikers te onderscheppen. Soms zetten ze zelfs gratis netwerken op om je in de val te lokken. Inloggen bij Jan thuis is dan ook geen goed idee, als je geen VPN gebruikt.

Het doel van dit soort cybermisdadigers is om toegang te krijgen tot je gegevens of zelfs je apparaat. Ze kunnen je persoonlijke gegevens bemachtigen en verkopen. Of ze kunnen met software (ransomware) je toegang tot je eigen apparaat blokkeren en losgeld vragen. Als ze geluk hebben, kunnen ze direct gebruik maken van je creditcardgegevens, of krijgen ze via je telefoon ook controle over je IoT apparaten in je huis. 

Wat is een VPN?

Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk dat al je internetverkeer versleutelt en vervolgens omleidt via een server. Op deze manier worden je gegevens onherkenbaar en kunnen hackers er niet bij. Zelfs de eigenaars van het netwerk kunnen je gegevens niet zien. Ook Jan in Keizer Karelpark niet.

Misschien klinkt dit erg technisch, maar je hoeft zelf geen verstand te hebben van technologie om er gebruik van te maken. Zoals je een antiviruspakket koopt bij Norton of Avast, zo kun je ook een VPN-abonnement kopen bij VPN diensten zoals NordVPN of Surfshark. Je kunt daarna heel simpel de software downloaden via Google Play of de AppStore. 

Internetten via een van de 11.828 hotspots in Amstelveen is dus een stuk veiliger als je een VPN gebruikt. Maar vergeet niet dat zelfs de beste VPN diensten en antivirus je niet kunnen helpen als je zelf geld overmaakt of je gegevens geeft aan oplichters. Blijf dus wel altijd alert.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie