Afbeelding
Maja Pavi?i?

Bootonderhoud

25 augustus 2021 om 15:57 Partnercontent

Ben je de trotse eigenaar van een prachtige boot? Er is niets zo heerlijk dan varen op prachtige meren of op zee. Wat het formaat of type ook is, elke boot heeft periodiek onderhoud nodig. Het onderhoud van een boot verschilt niet veel van het onderhoud van een auto. Er zijn een aantal punten die constant onderhoud vereisen en een paar punten die regelmatig onderhouden moeten worden. Daarnaast zijn er aan aantal aandachtspunten die je beter kunt overlaten aan professionals. Hoe beter je je boot onderhoudt, hoe langer de boot mee gaat. In deze blogpost lees je alles over het onderhouden van je boot!

Eenvoudige manieren om je boot te onderhouden

Volg deze handige tips om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van je boot kunt genieten. Door regelmatig wat aandacht in het onderhoud van je boot te steken, zorg je ervoor dat je altijd zorgeloos en probleemloos kunt varen. 

Maak regelmatig schoon

De belangrijkste onderhoudstaak van een boot is het eenvoudig schoonmaken, wassen, waxen en smeren van de boot. Dit heeft namelijk een enorme impact op een boot. Vuil dat op het canvas en bekleding van de boot zit, zorgt ervoor dat schimmel kan groeien, dus regelmatige reinigingen zijn erg belangrijk. Zorg voor de juiste reinigingsmiddelen die de lak van de boot niet kan aantasten. Niet alleen de buitenkant van de boot moet gereinigd worden, maar ook het interieur van de boot mag niet vergeten worden. Zo kan het handig zijn om een kleine stofzuiger of andere schoonmaakspullen op de boot te stallen, zodat je het altijd bij de hand hebt. 

Investeer in een goede boothoes

Om je boot te beschermen tegen vuil en regen is het handig om te investeren in een boothoes. Het is belangrijk dat de hoes perfect op je boot past. Zo kun je kiezen voor een hoes die precies gemaakt is voor je boot. Dit gaat natuurlijk gepaard met een wat hogere prijs, maar het is het zeker waard. Dit betekent dat je de hoes jarenlang kunt blijven gebruiken. Hiermee voorkom je ook dat de hoes plassen water opvangt. Hoe meer water zich op de hoes verzamelt, hoe zwaarder de boot wordt. Om het water eruit te krijgen, is vaak een pomp vereist, omdat het gewicht van het water vaak te zwaar is om op te tillen. Bovendien kan dit gewicht bepaalde onderdelen van de boot verbuigen of andere schade op de boot veroorzaken. Een op maat gemaakte hoes is dus de beste keuze die je kunt maken voor je boot.  Mocht je nog vragen hebben over het kiezen van de juiste boothoes, dan kun je ook eens kijken op Dezeilenspecialist.nl.

Controleer de motor regelmatig

Een routine inspectie van je motor is erg belangrijk. Controleer eerst de olie. Een lage oliepeil betekent vroeg of laat problemen. Controleer daarnaast op brandstof- of olielekkages. Daarnaast is het belangrijk dat je alle leidingen en slangen op slijtage controleert. Zorg dat je dit regelmatig zelf controleert en ga bij twijfel altijd langs bij een professional. Hoe eerder je een probleem ontdekt, hoe beter en sneller het behandelt kan worden, wat betekent dat je weer snel en veilig kunt gaan varen. 

Spoel de motor na elk uitstapje

Of je nu in zout of zoet water vaart, het is belangrijk dat je de motor na elk uitstapje doorspoelt met water. Door de motor door te spoelen, kun je zoutkristallen voorkomen die de interne componenten van de boot zouden kunnen beschadigen. Daarnaast kun je zo ook eenvoudig modder, zand en ander vuil verwijderen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie