Afbeelding
Re-integreren in je eigen werk of andere banen

Bepaling van re-integratie

1 april 2021 om 12:56 Partnercontent

Om te kunnen re-integreren in je eigen werk of andere banen, moeten werknemers de negatieve prikkels (bijvoorbeeld inkomensverlies) en positieve prikkels (bijvoorbeeld sociale relaties) die hen aanmoedigen om weer aan het werk te gaan erkennen. Als werknemers het volgende weten, kun je ze verder aanmoedigen om weer aan het werk te gaan:

- Ken de verwachtingen tijdens het proces van terugkeer naar de samenleving
- Wat zijn de gevolgen voor jouw baan en inkomenszekerheid?

Wat is re-integratie?

Re-integratie is een terugkeer naar het arbeidsproces. De wederkomst kunnen plaatsvinden in:

- De eigen dienstverband op jouw eigen werkplek
- De eigen of andere dienstverband op een ander werkplek (het eerste traject van re-integratie in de samenleving) of een andere werkgever (re-integratie tweede spoor) in een andere beroep op een andere werkplek.

Gewaagde dienstverbanden

Beroepen met een hoog ziekteverzuim zijn verpleegkundigen en gezondheidswerkers. Voor hen gaat het vooral om hard werken, slecht klantgedrag door cliënten en gevoelsmatig zwaar werk. Een andere risicogroep is het personeel in bussen en treinen. Ze rapporteren vooral het gebrek aan controlemogelijkheden en agressief gedrag van passagiers. In de tuinbouw, de bouw en andere ambachtelijke industrieën zijn de fysieke en milieudruk hoog.

Risicogroep:

De volgende sectie hebben een hoger ziekteverzuim:

- Personen met een akelige gezondheid
- Werknemers worden geconfronteerd met werk gerelateerde risicofactoren
- Personen met een risicovolle leefvorm
- Personen met zorg en huishoudelijk werk
- Vrouw
- Zwangere
- Bejaarden
- Allochtonen

Inspireer verantwoordelijkheidsgevoel en herstel gedrag

Met het sinds 1998 vastgestelde beleid stimuleert het kabinet de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers bij het voorkomen van verzuim en het beheersen van de door verzuim veroorzaakte schade. In een rapport van de Commissie Werk en Inkomen (maart 2008) namen werknemers die afwezig bleken een aantal of een groot aantal maatregelen te nemen op basis van de invoering van de werkgever en was de kans op terugkeer naar het werk 2,4 keer zo groot.

Gedrag is een factor die het herstel sterk kan bevorderen en het ziekteverzuim kan verkorten. Daarom is gedrag dat van invloed is op re-integratie in de samenleving één van de kernactiviteiten om hulp en advisering te bieden aan nalatige werknemers.

Capabele en zakelijke trainingen

Coaches van positieve psychologie besteden bijzondere aandacht aan het helpen van cliënten om hun sterke punten te identificeren. Coachees leren ze te verkennen en te ontwikkelen als middel om hun doelen te bereiken, en ook om positieve emoties te cultiveren. Een coach kan een persoon helpen sterke punten te identificeren, deze te ontwikkelen en persoonlijke en professionele doelen te vereenzelvigen. Een voorbeeld van een goede trainingsinstituut voor trainers en coaches is: TC Academy. Voor meer informatie wil ik je graag doorverwijzen naar hun website!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie