Afbeelding
Foto door fauxels via Pexels

Goed voor de dag komen bij jouw sollicitatiegesprek: 3 tips

5 februari 2021 om 10:43 Partnercontent

Je bent er uit, het is tijd voor een nieuwe uitdaging op werkgebied. Of je wil je eerste stap gaan zetten in jouw loopbaan. Je bent aan het solliciteren en komt jouw ultieme baan tegen. Vol goede moed stuur je jouw CV naar de werkgever. Je kan het geluk niet op want je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek. Maar dan? Hoe bereid je jezelf goed voor op een sollicitatie? Naast lastige vragen kan er ook nog eens een pittig assessment bij horen. De werkgever kan meerdere gesprekken  met jou willen voeren voordat hij of zij een beslissing maakt. Geen paniek, want met deze 3 tips kom jij goed voor de dag bij jouw sollicitatiegesprek.

1. Bereid je voor op vragen die een toekomstige werkgever kan stellen

De toekomstige werkgever wil natuurlijk alles van jou weten. Bereid jezelf voor door alvast een antwoord te formuleren op standaard vragen. De onderwerpen waarover een werkgever vragen kan stellen zijn:

  • Werkervaring: Welke taken had je bij jouw vorige functie?
  • Persoonlijkheid: Wat doe je graag in je vrije tijd?
  • Motivatie: Wat spreekt je zo aan in de functie?
  • Ambitie: Waar zie je jezelf over 5 jaar?
  • Werkstijl: Wat voor soort teamlid ben jij?
  • Competenties: Wat zijn jouw sterke karaktereigenschappen en heb je een voorbeeld?

In gevorderd stadium kan een werkgever vragen wat jij verdiend bij jouw huidige werkgever. Bedenk goed wat je graag wilt gaan verdienen, wat marktconform is voor de functie en ga daar dan wat boven zitten. De werkgever zal altijd proberen af te dingen. 

2. Oefen een eventueel assessment

Voor sommige functies is een assessment een gepaste oplossing om de kunde van de sollicitant te toetsen. Het kan dus zijn dat de werkgever ook voor jouw sollicitatie een assessment in gedachte heeft. Je kunt altijd naar de aanloop van het sollicitatiegesprek vragen aan de werkgever of er een assessment moet worden volbracht. Probeer zoveel mogelijk informatie over de opdracht te verzamelen zodat je jezelf goed kunt voorbereiden. 

3. Kleed je voor de baan die je graag wilt

Elk beroep heeft zijn eigen kledingstijl. Probeer jezelf te kleden in de stijl die past bij de baan waarop je solliciteert. Naast de kleding is een verzorgd kapsel en gezicht een goede binnenkomer. Zo kan de werkgever zien dat je representatief bent en de sollicitatie serieus neemt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie